Hrvatska, Nekategorizirano

Dodijeljene državne nagrade za humanitarni rad u 2019.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je u petak državne nagrade za humanitarni rad u 2019., pri čemu je istaknuto da vrijednost ukupno prikupljene humanitarne pomoći od početka 2015. do kraja 2018. iznosi više od 470 milijuna kuna, prenosi Hina.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je vlč. Ivanu Radeljaku iz Zagreba, dok su godišnje nagrade dodijeljene Dajani Zeko iz Đakova, Emilu Viboviću iz Male Subotice i Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da je od stupanja na snagu važećeg Zakona o humanitarnoj pomoći, od 2015. do danas odobreno provođenje 1502 humanitarne akcije od kojih 375 bilo tijekom 2019.. Registrirano je 220 neprofitnih pravnih osoba kojima je odobreno stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći.

Bedeković je navela da vrijednost ukupno prikupljene humanitarne pomoći od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2018. iznosi više od 470 milijuna kuna te je pomoć primilo više od 2,8 milijuna korisnika.

U obrazloženju nagrada ističe se da je vlč. Ivan Radeljak svoje dugogodišnje djelovanje posvetio socijalno-osjetljivim skupinama, onima koji se su našli u životnim nedaćama – bilo ratnim, obiteljskim ili zdravstvenim, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost te radi li se o domicilnom stanovništvu ili osobama u tranzitu, ali uvijek vodeći brigu o “malom” čovjeku.

Između ostalog, tijekom 1995. u Domu sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu otvorio je Pučku kuhinju Caritasa koju je vodio više od dvadeset godina, gdje se dnevno pripremalo i dijelilo između 600 i 700 toplih obroka.

Prije 16 godina inicirao je suradnju s Vladom na projektu jednokratne robne pomoći za najsiromašnije građane i korisnike pučkih kuhinja te organizirao njenu distribuciju putem Hrvatskog Caritasa, Dobrovoljnog društva srpske pravoslavne crkve i Merhameta – islamske humanitarne mreže, siromašnim i potrebitim građanima diljem Hrvatske i BiH. Zahvaljujući tome podijeljeno je više stotina tona robne pomoći u vrijednosti većoj od više desetaka milijuna kuna.

Emil Vibović predsjednik je Udruge oboljelih od leukemije i limfoma. Kroz projekt “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” koji se provodi od 2013., mnogim obiteljima omogućena je kupnja lijekova, medicinskih pomagala, provođenje terapija, ali i pružena financijska pomoć tijekom liječenja. U sklopu projekta je do sada prikupljeno više od 160 tona čepova.

Udruga je pomogla više od 500 obitelji u kupnji lijekova ili terapija za što je utrošeno više od pet milijuna kuna te je poznata po svojim zahtjevima za uvrštenje lijekova na listu HZZO-a za bolesnike diljem Hrvatske.

Dajana Zeko je u desetogodišnjem bavljenju humanitarnim radom organizirala brojne humanitarne akcije, a posebno se istaknula na promicanju humanitarnog rada i uključivanja građana u akcije kroz osnivanje facebook grupe “Mame iz Đakova i okolice” koja okuplja više od 1600 članica.

Oganizirala je akciju prikupljanja paketa higijenskih potrepština za majke žrtve poplave u Gunji. U suradnji s Udrugom Kreativa i majkama iz Đakova pomogla je u troškovima liječenja samohrane majke te organizirala i uručila pomoć majci petero djece kojoj je suprug poginuo u prometnoj nesreći.

Udruga roditelja djece s poteškoćama nakon osam godina djelovanja skrbi za 180-ero djece s teškoćama u razvoju koja žive na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, a svoje aktivnosti provodi uz pomoć 20 volontera.

Njihova pomoć sastoji se od pružanja podrške korisnicima, radu s korisnicima u igraonici te prikupljanju novčanih sredstava za rad Udruge putem prodaje rukotvorina koje sami izrađuju od različitih materijala.

Udruga se posebice istaknula organiziranjem prikupljanja donacija u zemlji i inozemstvu te nizom humanitarnih akcija.