Aktualno, Nekategorizirano

Ekspernta konferencija "Jezici i nacionalizmi" u Splitu

Nakon Podgorice i u Splitu
Nakon Podgorice i u Splitu

U splitskom hotelu Bellevue 19. i 20. svibnja, u organizaciji Udruge Kurs, održat će se druga od četiri ekspertne konferencije pod zajedničkim nazivom „Jezici i nacionalizmi“.
Projekt “Jezici i nacionalizmi” rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerske suradnje beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BIH iz Sarajeva.
Nakon prve konferencije održane u Podgorici 21. i 22. travnja, pa svibanjske u Splitu, serija će se nastaviti susretima u Beogradu (listopad) i Sarajevu (studeni).
Projekt su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD.
Namjera ovog projekta je da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizira pitanje postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička znanost isprepliće s identitetskom politikom.

Usprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji te formalnom postojanju jezičnih standarda, čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traje, a identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile do danas.

Sve su to razlozi zbog kojih su četiri partnerske organizacije pokrenule projekt “Jezici i nacionalizmi” u suradnji s radnom grupom koju čine istaknuti stručnjaci na ovom polju: dr. sc. Snježana Kordić, Božena Jelušić, prof., prof. dr. Hanka Vajzović i prof. dr. Ranko Bugarski, a na konferenciji u Splitu, koja je otvorena za javnost, diskutirat će i dr. sc. Mate Kapović, dr. sc. Jagoda Granić, novinar Vladimir Matijanić, književni kritičar Vladimir Arsenić, prof. dr. Igor Lakić i lektorica Sandra Zlotrg.
Više informacija potražite na FB eventu.