Hrvatska, Nekategorizirano

EU projektom do lokalnih akcijskih planova za provedbu NSUR-a

Sudionici treninga za jačanje kapaciteta, Vukovar

“Izrada općinskih, gradskih i županijskih akcijskih planova za uključivanje Roma jedna je od aktivnosti od posebnog značaja za provedbu mjera Strategije. Jedinice lokalne i područne samouprave u kojima romska nacionalna manjina ostvaruje pravo na izbor vijeća i predstavnika će na temelju Strategije i njoj pripadajućih akcijskih planova izraditi i donijeti lokalne i područne akcijske planove…”

Dio je ovo iz Nacionalne strategije za uključivanje Roma (NSUR), dokumenta koji je Vlada RH usvojila krajem 2012. godine, a čiju provedbu, kao i onu Akcijskog plana za provođenje NSUR-a, koordinira Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Četiri godine poslije, nalazimo se u situaciji u kojoj je tek nekoliko lokalnih i područnih samouprava, od njih četrdesetak koje imaju tu obvezu, izradilo i usvojilo akcijske planove za uključivanje Roma, piše Biljana Papo za portal Romi.hr.

Romsko nacionalno vijeće i Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć – Vukovar započeli su krajem 2015. provedbu projekta „Poticanje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma na lokalnoj i regionalnoj razini“.

– Riječ je o projektu koji je započeo u studenome prošle godine i trajat će 15 mjeseci. Nacionalna strategija donesena je prije nekoliko godina i u njoj je jasno izrečena obveza lokalnih i regionalnih vlasti da donesu lokalne akcijske planove (LAP). Međutim, od 42 jedinice samo je njih pet to i učinilo. Ovim projektom želimo promijeniti ovakvu situaciju i zato potičemo i pomažemo u procesu pripreme akcijskih planova u više samouprava – pojasnio je David D. Orlović, koordinator projekta.

Projektom se potiče dijalog i suradnja između lokalne i područne samouprave s jedne strane i lokalnih romskih zajednica s druge.

Iz tog su razloga provedeni deseci sastanaka s predstavnicima općina, gradova i županija, relevantnih javnih institucija (vrtića, škola, zdravstvenih ustanova, centara za socijalnu skrb, zavoda za zapošljavanje), romskih vijeća i udruga.

K tome je u srpnju u Slavonskom Brodu održan prvi sastanak Platforme za konzultacije i suradnju na kojem su se okupili najvažniji dionici u provedbi NSUR-a. Posebno se radi na jačanju kapaciteta romskih vijeća, predstavnika i udruga, koji su prošli treninge kako bi bili upoznati sa strukturom LAP-ova, naučili kako pregovarati s lokalnom samoupravom i postići da se donese akcijski plan.

Od romske se zajednice očekuje izrada popisa potreba romske zajednice i prioriteta, aktivno sudjelovanje u procesu izrade LAP-ova i jednako tako u kasnijim fazama, praćenje provedbe.

Na treningu za jačanje kapaciteta sudjelovao je i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda, Milan Mitrović:

– Drago nam je što je naš grad odabran za sudjelovanje u ovom projektu. Vrsta aktivnosti kakve se provode od presudne su važnosti za organizacije civilnog društva te za vijeća nacionalnih manjina. Nadam se da će Grad Slavonski Brod usvojiti akcijski plan izrađen uz značajno sudjelovanje Roma, a po svemu sudeći, sada je pravo vrijeme za to. Ovaj je projekt dosad pridonio kvalitetnijoj suradnji između Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda i gradske uprave te ključnih javnih institucija s ovog područja.

Projekt „Poticanje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma na lokalnoj i regionalnoj razini“ provodi se na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 99.360,74 eura. Financira ga Europska unija iz programa IPA 2012, a sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i CZMVU kroz program PGF Hrvatska.

Nacionalna strategija za uključivanje Roma najvažniji je dokument kojim se naša država, kao i ostale države članice EU-a, opredijelila za politiku uključivanja Roma.

Nažalost, sustav je zakazao te Vlada, koja je i usvojila ovu Strategiju, nije dovoljno snažno i jasno potaknula lokalne i područne samouprave na uključivanje u provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma. Tek kada se lokalne zajednice uključe u dovoljnoj mjeri u provedbu Strategije, možemo očekivati konkretna rješenja koja će rezultirati poboljšanjem situacije.
Određene jedinice samouprave i ne znaju da su u obvezi, a kada to i saznaju, ili nisu sigurne kako izraditi akcijski plan ili nemaju dovoljno zaposlenika i drugih kapaciteta, koji bi se tome posvetili, a ponekad nema dovoljno ni političke volje. Vijeća i predstavnici romske nacionalne manjine, iako među njima ima vrlo pozitivnih primjera, ipak se u najvećem broju dosad nisu uključili u ove procese u dovoljnoj mjeri.

S obzirom na to da novi Akcijski plan na državnoj razini još uvijek nije donesen, a stari je vrijedio do kraja 2015. godine, u situaciji smo da trenutno nema važećeg Akcijskog plana na državnoj razini. No, jedinice lokalne i područne samouprave ne trebaju čekati donošenje tog Akcijskog plana kako bi pripremile i donijele akcijski plan za područje svoje samouprave, što je na sastanku Platforme za konzultacije i suradnju u Slavonskom Brodu istaknuo Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.