Hrvatska, Nekategorizirano

Europska unija sufinancira izgradnju Posjetiteljskog centra “Crna roda”u Parku prirode Lonjsko polje

foto FaH/ PP Lonjsko polje/
foto FaH/ PP Lonjsko polje/

U Osekovu, mjestu na ulazu u Park prirode Lonjsko polje, u četvrtak je počela gradnja posjetiteljskog centra “Crna roda” u sklopu više od 20 milijuna kuna vrijednog projekta koji se najveći dijelom sufinancira iz europskih fondova.

Najavljeno je kako će taj posjetiteljski centar biti otvoren za godinu dana te da će biti najatraktivniji i autocesti najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje.

Zahvaljujući njemu posjetitelji će dobiti jedinstven uvid u floru i faunu Parka prirode Lonjsko polje. Centar će se prostirati na tri tisuće četvornih metara, a sadržavat će, među ostalim, informativni centar, prezentacijsku dvoranu i edukativni park.

Projekt “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom Posjetiteljskog centra ‘Crna roda’ Osekovo“ vrijedan je više od dvadeset milijuna kuna, a najveći dio financira se iz fondova Europske unije. Sam centar “Crna roda” bit će vrijedan šest milijuna kuna.

Polaganjem povelje u temeljni kamen počela je njegova gradnja.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Lonjskog polja Ivor Stanivuković tom je prigodom istaknuo kako će sadržaji u centru “Crna roda” biti temeljeni na interpretaciji i edukaciji po mjeri suvremenih korisnika.

Najavio je kako će se u Lonjskom polju graditi i osam vidikovaca, od kojih će svaki biti poseban, nadahnut biološkom raznolikošću i tradicijom tog kraja. “Tako će vidikovci poprimiti oblike stoga sijena, rodina gnijezda i vrše”, rekao je Stanivuković.

Istaknuo je kako to sve grade kako bi povećali turističku konkurentnost Lonjskog polja i Sisačko-moslavačke županije te kako bi omogućili daljnji razvoj specifičnih oblika turizma – od seoskoga preko cikloturizma do ornitološkog turizma.

Posjetiteljski centar “Crna roda” važan je i zbog svoje lokacije. Naime, riječ je o ulazu u Park prirode Lonjsko polje s moslavačke strane, to jest ulazu koji je najbliže autocesti Bregana – Lipovac. Osekovo se naslanja na Popovaču, koja je udaljena samo pola sata vožnje od Zagreba.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako vjeruje da će se tom izgradnjom omogućiti valorizacija svega što posjeduju u Parku prirode Lonjskom polju. “Za godinu dana ovdje ćemo dobiti novi kvalitetan sadržaj za dolazak turista. Centar ‘Crna roda’ omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta”, istaknuo je župan Žinić.

Njegov zamjenik Roman Rosavec i gradonačelnik Popovače Josip Mišković rekli su kako ljudi ondje znaju na koji način živjeti s prirodom i Lonjskim poljem te da im upravo takvi projekti omogućuju ostanak i opstanak u domaćem kraju.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje posljednjih godina čini mnogo kako bi se za posjetitelje izgradila kvalitetna infrastruktura. U protekle tri godine devet milijuna kuna uloženo je u obnovu prijamnog centra u Krapju te u otvorenje centra u Repušnici.