Aktualno, Nekategorizirano

Festival Sounded Bodies održava se u Zagrebačkom plesnom centru

Izvedbeni program festivala Sounded Bodies održat će se 6. i 7. studenoga u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru, priopćeno je iz udruge Domino.

U petak, 6. studenoga u 20 sati, očekuje nas plesna predstava SOL u kojoj imamo prilike pratiti svojevrsnu retrospektivu ili sintezu minulog rada Silvije Marchig. Sama gesta ponovnog okupljanja i promišljanja kostimografskih, koliko i emocionalnih „ljuštura“, autoričinih ranijih predstava ujedno je i oblik izlaska autorice iz zatvora osobne povijesti.

Silvija Marchig o predstavi kaže: “Sol nastaje tijekom 2020. godine pod utjecajem neizvjesnosti i nesigurnosti uzrokovane pandemijom i tektonskim poremećajima: onih doslovnih, u zemljinoj kori, kao i onih društvenih koji se daju naslutiti u osjećaju preslagivanja vrijednosnih sustava u nama i svuda oko nas. Prepoznajem svoje sidro u autentičnosti doživljaja žive izvedbe i uranjam u nju, promatrajući pri tom kako djelujem na društvene i povijesne konotacije formata „ženskog sola“, a što te konotacije čine meni, u izvedbi i izvan nje. Prepuštam publici upisivanje simbolike, značenja i referenci. Nekih sam svjesna, neke su izvan kontrole. Predstava je posvećena je suradnjama i ljubavi koja je iz njih proizašla.”

U subotu, 7. studenoga u 20 sati, CRI Orchestra (Croatian Improvisers Orchestra) sa Soundpainting performansom, koji propituje odnos improvizacije i kompozicije kroz glazbeni teatar i performans, zatvorit će ovogodišnje izdanje Sounded Bodies Festivala. Na koncertu nastupaju Maja Rivić, Tena Novak, Vinka Burić, Luka Žužić, Igor Pavlica, Mak Murtić, Marko Grbac Knapić, Leo Beslač, Neven Radaković, Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić, Alen Sinkauz, Alex Brajković, Marco Quarantotto, Hrvoje Pelicarić.

Ulaz na festival je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. Ulaznice se rezerviraju unaprijed preko poveznice.

Podsjećamo i da je početkom tjedna u sklopu Queer Zagreb Sezone odigrana plesna predstava Kill B. čija izvedba u sklopu Peforacija gostuje u Art Radionici Lazareti u Dubrovniku u petak 5. studenoga.

Predstava je nastala referirajući se na veoma konkretne izvedbeno-vizualnih referencije kultnog Tarantinovog filma Kill Bill iz 2003., odnosno na njegovu glavnu protagonistkinju Mladenku, koju se najbolje može opisati kao krvožednu osvetnicu nadljudskih sposobnosti, ponešto simplificirana psihološkog profila, ali zato čvrstih moralnih stavova i vrlo privlačna izgleda. Mia Zalukar i Bruno Isaković pak kreiraju izvedbenu analizu vlastita dugogodišnjeg profesionalnog odnosa, propitivanja hijerarhijskih struktura unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera.

Više informacija o programu pronađite na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.