Hrvatska, Nekategorizirano

Performans Brune Isakovića o pravima žena s velikim uspjehom izveden u Buenos Airesu

Foto: brunoisakovic.org
Foto: brunoisakovic.org

Festival Internacional de Buenos Aires (FIBA) međunarodni je festival kazališta, plesa, performansa i glazbe koji se upravo održava po dvanaesti put i ugošćuje brojne predstave iz Argentine i cijelog svijeta. Na ovogodišnjem izdanju festivala svoju je prvu izvedbu imao i hrvatski umjetnik Bruno Isaković koji nastupa u posebnom festivalskom programu Maraton Abasto posvećenom umjetničkim eksperimentima, prenosi Culturenet.

Festival je prošli tjedan otvorila predstava poznatog američkog glumca i redatelja Tima Robbinsa, a nastavlja s bogatim programom koji okuplja stotine umjetnika. FIBA je ujedno i jedan od najvećih festivala izvedbenih umjetnosti u Južnoj Americi te ga ove godine pohodi gotovo stotinu selektora i umjetničkih direktora iz više od dvadeset zemalja.

Bruno Isaković gostuje u Buenos Airesu s dvije izvedbe performansa “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”, koji se tematski bavi jednom od najrecentnijih društvenih i aktivističkih tema – pravima žena, a posebno pravom na abortus. Argentina je tijekom protekle godine doživjela snažne demonstracije i ljudskopravaške zahtjeve za osnaživanjem položaja žena u društvu, a čitav je pokret nosio zajednički naziv “zeleni val”.

Na slici: Bruno Isaković, foto: brunoisakovic.org
Na slici: Bruno Isaković, foto: brunoisakovic.org

U performansu “O lijepa, o draga, o slatka slobodo” Bruno Isaković koristi neke od šovinističkih rečenica koje progovaraju o neravnopravnostima i s kojima se žene u društvu, opterećenom patrijarhatom, često susreću. Rečenice poput: “Ako ti ona kaže ne, to znači da trebaš inzistirati”, “lezbijka nikad nije probala pravog muškarca”, “draža si kad širiš noge” ispisane su na velikoj ploči postavljenoj na javnoj površini crvenom bojom i tijekom performansa su zelenom bojom, simbolom pokreta zelenog vala, izbičevane do nečitljivosti. Isakoviću se tijekom bičevanja pridružilo nekoliko žena iz publike i pomogle mu u bičevanju uvredljivih rečenica prema ženama. Performans je završio tako da je jedna osoba iz publike na kraju na već posve zelenoj ploči ispisala rečenicu “budućnost pripada ženama”. Performans je nekoliko puta prekinut burnim pljeskom iz publike i uzvikivanjem podrške za veća prava žena u argentinskom društvu.

Bruno Isaković hrvatski je koreograf i plesač čiji su radovi tijekom proteklih nekoliko godina izvedeni u više od trideset zemalja. Njegova posljednja predstava “Shake It Off”, nastala u suradnji s Mijom Zalukar, otvorila je prošlogodišnji Tjedan suvremenog plesa, a za svoju predstavu “Nečastive” nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta za koreografiju.