Aktualno, Nekategorizirano

Film „U plavetnilo“ u finalu studentskog Oscara

film_crProšle godine je za istu nagradu, u kategoriji najboljeg stranog igranog filma, bio nominiran film Judite Gamulin Cvijeće, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti.

– Ideja za film nastala je na drugoj godini scenarija na Columbiji, a potom smo ga razrađivali na trećoj i četvrtoj godini režije. Na svim američkim sveučilištima svoje diplomske filmove studenti sami produciraju i financiranju, tako da je HAVC temeljni element njegovog uspjeha. Počašćena sam biti dijelom ove selekcije, među jako puno mojih kolega s Columbije, a i iz Hrvatske. Ponosna sam i što Columbija, koja je moja Alma Mater, svake godine ima jednog kandidata, a zadnje tri godine i dva pobjednika. A najviše sam sretna zbog mladih glumaca koji su srž ovog filma – izjavila je povodom nominacije Antoneta Alamat Kusijanović, prenosi Vox Feminae.

U plavetnilo konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscara.

Priča je to o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Film je nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Scenarij potpisuje Christina Lazaridi, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. Direktor fotografije je Marko Brdar, producenti su Barbara Vekarić i Vlaho Krile (Motion) te Zoran Dževerdanović (Blade Production). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Slovenskog filmskog centra, a kao projekt je razvijan na Short Film Stationu u sklopu programa Berlinale Talents 2016.