Aktualno, Nekategorizirano

Fotografski natječaj šeste “Kulture u fokusu”

ULUPUH

Natječaj projekta “Kultura u fokusu”, otvoren do 30. travnja, u svom se šestom izdanju bavi proteklom godinom koju su obilježili pandemija i potresi, prenosi Hina.

Mogu se prijaviti profesionalni fotografi, kao i ljubitelji fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzejske izložbe, portret umjetnika, spomeničku baštinu).

U obzir se uzimaju radovi nastali od 1. siječnja 2020. do 30. travnja 2021. a fotografije snimljene za kategoriju “Umjetnički koncept” nemaju vremensko ograničenje, s obvezom da je bar jedna fotografija nastala u 2020./2021. godini, najavljeno je na stranicama ULUPUH-a.

Kako se napominje, cilj projekta je istraživanje percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih koronakrizom te promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih kroz prošlu i ovu godinu.

“Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju”, ističe se u najavi.

Nekoliko je kategorija natječaja, a dodatnu pozornost autori mogu istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja u tom razdoblju.

To su Portret umjetnika, Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura, Kazališne, filmske i plesne umjetnosti, Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije, Galerijske i muzeološke izložbe i performanse, Umjetnički koncept/ projekt- serija fotografija (od 6 do 12 fotografija).

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja te za Umjetnički koncept još 12 fotografija, naznačivši da je riječ o konceptu. Institucije koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija, plus jedan umjetnički koncept. Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

U opisu fotografije, koja može biti crno-bijela ili u boji, uz opis događaja, mjesta i vremena nastanka fotografije treba navesti i kategoriju za koju se prijavljuje. Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja.

Žiri će odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

Namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih institucija za fotografiju, poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.