Hrvatska, Nekategorizirano

Novi hrvatski krpež – radionica koja uči kako integrirati etno baštinu u suvremeni modni izričaj

Foto: ULUPUH
Na fotografiji polaznica radionice Mira Topalović iz Koprivnice, foto: ULUPUH

U ponedjeljak, 19. studenoga 2018. godine u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt kreće drugi ciklus radionica Novi hrvatski krpež pod umjetničkim vodstvom dizajnerice Milene Rogulj.
Radionice su otvorene za prijavu svim osobama starijim od 54 godine.

Prvi ciklus radionica održan je od 15. listopada do 6. studenog i okupio je jedanaest žena iz Zagreba, Čazme, Koprivnice, Đurđevca, koje poznaju bar neke tradicionalne tehnike izrade narodne nošnje ili dekorativne elemente specifične za regiju iz koje dolaze. Pod vodstvom dizajnerice Milene Rogulj polaznice su raznim tehnikama – pletenjem, vezenjem, kukičanjema i šivanjem učile kako integrirati tradicionalno naslijeđe u suvremeni modni izričaj.

Tijekom četiri tjedna zajedničkog druženja i rada jedanaest žena međusobno su podijelile svoja znanja i iskustva, te jedne od drugih naučile pokoji novi bod, nove vještine, i brojne male tajne u ručnom radu.

Nakon završenog prvog ciklusa te dogovora s voditeljicom Milenom Rogulj svaka od žena nastavlja s radom do proljeća s ciljem da njihovi radovi

Na fotografiji polaznice radionice: Brigita Hajdari-Filip (L), Radmila Smodlaka i Gordana Pličanić (D). Foto: ULUPUH
Na fotografiji polaznice radionice: Brigita Hajdari-Filip (L), Radmila Smodlaka i Gordana Pličanić (D). Foto: ULUPUH

budu ukomponirani u novokreirane odjevne predmete.

Polaznica radionice, umirovljenica iz Zagreba, gospođa Radmila Smodlaka kaže da joj je radionica pomogla da vještine ručnog rada, koje je davnih dana svladala, sada osvježi novim načinima primjene te da tek sad uviđa koja je vrijednost te davno svladane vještine. Iznimno je zadovoljna naučenim i, kako kaže, jedva čeka vidjeti rezultate grupe na završnoj modnoj reviji, koja će se održati na proljeće.

“Čeka nas još dosta posla kako bi konačni rezultati bili vrhunski, ali sam jako motivirana i jedva čekam da se na završnoj modnoj reviji oduševim svime što smo napravile. Bilo bi lijepo kada bi ovakve inicijative i radionice bile češće i dulje trajale jer nam je bilo divno družiti se i, iz susreta u susret, razvijati svoje vještine, ali i međusobne odnose” – kaže gospođa Smodlaka.

Voditeljica radionice i članica udruge ULUPUH-a Milena Rogulj, kaže da joj je iskustvo prve radionice potvrdilo svu ispravnost ideje da ženama koje znaju tradicijske tehnike hrvatske etno baštine dade priliku da uz zajedničko nadahnuće i kreativnost udahnu svoje znanje u nove odjevne forme i tako stvore 15 novih odjevnih predmeta koje će javnosti predstaviti na modnoj reviji u proljeće 2019. godine.

“Posebno me veseli što sam svoje znanje, umijeće i iskustvo oplemenila ovom suradnjom te približila način gledanja na etno folklor ženama koje

Foto: ULUPUH
Foto: ULUPUH

imaju iskustva s tradicijskim tehnikama nastanka odjevnih predmeta. Stoga pozivam sve osobe koje su otvorene za suradnju u kreiranju nove vizije naše etno baštine da nam se pridruže u radu u drugom i trećem ciklusu radionica” – kaže dizajnerica Rogulj.

Radionice su dio projekta Kreativni 54, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je odobren u okviru Poziva „Umjetnost i kultura 54+“.

 

Više o projektu: https://web.facebook.com/Kreativni-54-215304999319424/