Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

GALERIJA: Održana provedbena radionica za 29 braniteljskih udruga koje koriste bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u utorak je u Ministarstvu hrvatskih branitelja u Zagrebu održala provedbenu radionicu za predstavnike 29 braniteljskih organizacija kojima su odobrena bespovratna sredstva za provedbu projekata iz Europskog socijalnog fonda temeljem poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata .

Tijekom cjelodnevne provedbene radionice djelatnici Nacionalne zaklade, Odjela za podršku i provedbu programa Europske unije, u više tematskim cjelina obrazložili su tijek ugovornih obveza potpisnika ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

U prvoj tematskoj cjelini obrazložene su sve odgovornosti i obveze korisnika u upravljanju i provedbi ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, potom je predstavljen informacijski sustav za prikupljanje mikropodataka, a u popodnevnom dijelu je bilo riječi o financijskom praćenju provedbe projekata, izradi zahtjeva za nadoknadom sredstava te njegovu podnošenju Nacionalnoj zakladi, i na kraju o obvezama korisnika vezanim uz ispravno korištenje i reprodukciju elemenata vidljivosti koji upućuju da aktivnosti sufinancira Europski socijalni fond.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osmislilo je i iniciralo Poziv „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“, koji zbog nadležnosti u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (Posredničko tijelo razine 1) i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (Posredničko tijelo razine 2).

Cilj je poziva na dostavu projektnih prijedloga “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata” povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kroz unaprjeđenje i pružanje izvaninstitucionalnih usluga koja će se temeljiti na suradnji s udrugama iz Domovinskog rata.

Temeljem otvorenog trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ 1. Odlukom o financiranju, od 19. veljače 2019. odobrena je provedba 17 projekata u iznosu od 29.333.362,40 kuna. 2. Odlukom o financiranju, donesenom 28. siječnja 2020., odobrena je provedba 29 projekata u ukupnom iznosu od 51.153.121,21 kuna.