Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatska liga protiv raka daruje onkološkim bolesnicima vizire KoronaProtekt

Hrvatska liga protiv raka izvijestila je u utorak kako će onkološkim bolesnicima koji moraju odlaziti na liječenje ili kontrolne preglede u povodu Svjetskog dana zdravlja darovatiKoronaProtekt vizire, zaštitnu masku koja prekriva cijelo lice.

“Strah onkoloških pacijenata postao je još veći kada su saznali da pamučne maske koje su s mukom nabavili nemaju značajan zaštitni učinak na koronavirus. Vjerujem da će ova donacija svakako umanjiti njihov strah jer nošenje KoronaProtekt vizira značajno poboljšava zaštitu cijelog lica od infekcije koronavirusa”, kaže predsjednik Lige Damir Eljuga,

Onkološki bolesnici članovi Lige mogu se javiti u tajništvo udruge na e-mail info@hlpr.hr

“Ovom donacijom želimo pomoći pacijentima da ne odustaju od odlaska na naručene kontrolne preglede ili planirana liječenja. Ukoliko time pomognemo u spašavanju barem jednog života, naš cilj je ispunjen”, kazao je je Dragan Hrvoj iz tvrtke Rein,d.o.o., koja proizvodi vizire.

Svake godine u Hrvatskoj od raznih vrsta raka oboli više od 22.000 ljudi, a umre njih više od 14.000 što našu zemlju svrstava visoko u Europi po stopi smrtnosti od zloćudnih bolesti.

Pandemija koronavirusa i opterećenje zdravstvenog sustava u proteklih mjesec dana uvelike su otežali otkrivanje broja novoboljelih od raka i značajno smanjili pravovremeno liječenje oboljelih.

Pacijenti koju boluju od raka u povećanom su riziku od moguće infekcije jer je većina njih već obavila agresivne oblike liječenja, kao što su kemoterapija i zračenje, pa su zbog toga u velikom strahu i najčešće se ne odazivaju na kontrolne preglede ili odbijaju predložene oblike liječenja, navode iz Hrvatske lige protiv raka.