Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatski dom Vukovar predstavit će knjigu „Naš Vukovar – Pozdrav iz Vukovara”

Hrvatski dom Vukovar i Organizacija Matice hrvatske Vukovar pozivaju na predstavljanje knjige „Naš Vukovar –  Pozdrav iz Vukovara” koja će se održati u ponedjeljak 9. prosinca 2019. godine u 12 sati u predvorju Hrvatskog doma Vukovar, Strossmayera 20.

Knjiga je nastala u okviru provedbe projekta „Psst! – Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu – Razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru“ koji je odobren na pozivu Poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri na projektu su grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Kulturno – umjetničko društvo Kolo, Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo Dunav, Društvo Hrvatska žena Vukovar.

Prema riječima Lidije Miletić, urednice knjige „Naš Vukovar –  Pozdrav iz Vukovara” i ravnateljice Javne ustanove Hrvatski dom Vukovar, “ponekad se čini da se o Vukovaru zna sve ili pak ništa, premalo ili previše, ali on je, baš kao i svaki grad kojega čine njegovi trgovi, ulice, događanja i tradicije, ali prije svega njegovi ljudi, divan u svojoj slojevitosti. Čitati slojeve njegova sjećanja, njegovih uspona i padova, njegovih radosti i suza znači upoznavati ga uz spoznaju da ga se nikada neće moći upoznati u cijelosti”.

Knjiga donosi pregršt tekstova, od povijesti kroz stoljeća, demografiji iz pera jednog od ponajboljih hrvatskih demografa, Vukovarca, dr.sc. Dražena Živića; izbor iz crtica književnika Pavla Pavličića, Renea Matoušeka, Darka Dombaja, Ivana Baranjeka i Siniše Glavaševića kao i vukovarskog branitelja Drage Maksimovića.

I na koncu, cjelina knjige „Dvojac bez…“ čitatelja će upoznati sa dvojicom vukovarskih umjetnika Brankom Crlenjakom i Zdravom Dvojkovićem.

Projektom „Psst! – Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu – Razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru“ se stvara jedinstveni kulturni proizvod, potiče građane na uključivanje u kulturno stvaralaštvo i izvrsna je promidžba grada Vukovara i njegovih kulturnih vrijednosti.