Hrvatska, Nekategorizirano

I nakon završetka projekta nastavili pružati socijalne usluge osobama u nepovoljnom položaju

Kroz povezivanje OCD-a i lokalnih dionika stvorena je mreža lokalnih dionika
Kroz povezivanje OCD-a i lokalnih dionika stvorena je mreža lokalnih dionika

Aktivnosti pokrenute projektom Znanjem do promjena kojega je provodila udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Udrugom žena ”Hera” iz Križevaca i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva ”Delfin” iz Pakraca, nastavljene su i nakon njegova završetka.

Podsjetimo, projekt „Znanjem do promjena“ provodio se na području Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije tijekom 14 mjeseci, a imao je nekoliko glavnih elemenata: jačanje kapaciteta OCD-a za pružanje socijalnih usluga i izrada vodiča pružatelja socijalnih usluga na području tri navedene županije; umrežavanje i povezivanje OCD-a i lokalnih dionika te pružanje stručne pomoći i podrške osobama u nepovoljnom položaju.

Nova partnerstva i suradnje

– Provedba prve skupine aktivnosti dovela je do povezivanja OCD-a s područja tri županije pa su zahvaljujući tome ostvarena neka nova partnerstva i suradnje u provedbi različitih aktivnosti i u prijavama na natječaje. Trening iz javnog komuniciranja omogućio je bolje predstavljanje udruga u javnosti što je dovelo do povećanje vidljivosti OCD-a kao jednih od pružatelja socijalnih usluga u lokalnim zajednicama – kažu u S.O.S. timu pojasnivši kako su organizacije koje su sudjelovale u projektnim aktivnostima sada uspješnije u pružanju usluga svojim korisnicima, povećale su kvalitetu usluga koje pružaju, povezale se su se sa srodnim organizacijama te su osnažene za provedbu opsežnijih projekata.

Pomoć i podrška

– I dalje smo u kontaktu s organizacijama koje su bile uključene u projektne aktivnosti te im pružamo pomoć i podršku prilikom provedbe aktivnosti, prijave na natječaje, ostvarivanja partnerstava i slično.

Izrađeni vodič pružatelja socijalnih usluga dostupan je na našim web stranicama, kao i na stranicama partnerskih organizacija te je i na taj način povećana vidljivost OCD-a koji pružaju socijalne usluge te je omogućena veća dostupnost potencijalnim korisnicima – kažu u udruzi S.O.S. Virovitica.

Kroz povezivanje OCD-a i lokalnih dionika stvorena je mreža lokalnih dionika koji pružaju usluge osobama u nepovoljnom položaju. Povezane su nevladine organizacije i javne institucije što je dovelo do većeg međusobnog razumijevanja, uvažavanja i suradnje na srodnim aktivnostima.

Održivost projekta 

– Mi, kao nositelji projekta, ali i partnerske organizacije i dalje nastavljaju raditi na okupljanju predstavnika organizacija i institucija kroz zajedničke sastanke, javne akcije i srodne aktivnosti kako bi se održala uspostavljena suradnja te kako bi se zajedničkim snagama pružila kvalitetnija i sveobuhvatnija usluga korisnicima.

Nastavljeno je pružanje socijalnim uslugama osobama u nepovoljnom položaju kroz rad telefonskih i direktnih savjetovališta u organizacijama koje su provodile projekt. Zahvaljujući volonterima koji su educirani u sklopu projekta za pružanje pomoći i podrške osobama u nepovoljnom položaju osnaženi su kapaciteti organizacija i omogućena je održivost pružanja usluga krajnjim korisnicima – zaključuju u S.O.S. timu.

Projekt ukupne vrijednosti 749.957 kuna sufinancirala je Europska unija u sklopu Europskog socijalnog fonda (ESF) i Ured za udruge Vlade RH, odnosno u sklopu natječaja za Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga.

Maja Celing Celić