Hrvatska, Nekategorizirano

Indeks održivosti organizacija civilnog društva

ceraneo_crIndeks održivosti organizacija civilnog društva (CSOSI)   istraživački je projekt koji financira USAID te koji CERANEO izrađuje za Hrvatsku. Indeks uzima u obzir cjelokupno poticajno okruženje za razvoj civilnog društva, s naglaskom na pravno okruženje za OCD-e, organizacijske kapacitete, financijsku održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastrukturu i javni imidž.

Ovaj ključni analitički alat mjeri napredak civilnog sektora u regiji Srednje i Istočne Europe i Euroazije. Svaka dimenzija ocjenjuje se prema skali od sedam stupnjeva na kojoj broj 1 označava vrlo naprednu razinu, a broj 7 vrlo nisku razinu razvoja.

Centar za razvoj neprofitnih organizacija – CERANEO – objavio je Indeks održivosti organizacija civilnog društva za 2016. godinu te on u Hrvatskoj iznosi 3,3.  S obzirom na prijašnje godine Indeks se pogoršao te je, prema CERANEO-u,  uzrok toga nestabilnost i neučinkovitost nove Vlade, sastavljene krajem 2015 . godine, čiji je mandat obilježen izrazitim nepovjerenjem prema civilnom društvu te koja je drastično smanjila sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

Uslijed smanjenja sredstava došlo je do velikih poteškoća u organizacijama civilnog društva kojima je obustavljeno dio sredstva za već ugovorene projekte.

CERANEO ističe kako je suradnja između organizacija civilnog društva i privatnog sektora još uvijek nerazvijena jer privatni sektor ne prepoznaje organizacije kao partnere te unatoč  trenda ˝strategije preživljavanja organizacija civilnog društva˝, one i  dalje najbolje prepoznaju i odgovaraju na potrebe i prioritete svojih lokalnih zajednica. Osim toga, CERANEO pozitivnim ističe i nastavak rada Ureda za udruge s portalom e-savjetovanje te izradu Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva 2017.-2021.

Izvještaj možete preuzeti OVDJE.