Hrvatska, Nekategorizirano

Zdravom hranom do održive budućnosti

Učenici su se upoznali i s proizvodnjom paškog sira
Učenici su se upoznali i s proizvodnjom paškog sira

Centar za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” Zagreb partner je na Erasmus+ projektu zajedno s partnerima iz Finske, Italije i Hrvatske. Naziv projekta je “Healthy food choices for a sustainable future”, a trajat će do rujna 2018.

Cilj ovoga projekta je podići razinu svijesti o zdravim prehrambenim navikama u kontekstu zdrave hrane i klimatskih promjena. To podrazumijeva korištenje lokalnih proizvoda, sa naglaskom na biološku, organsku i ekološku proizvodnju hrane na način koji je najprihvatljiviji za okoliš. Također, to zahtjeva fokusiranje na tradicionalnu kuhinju određenog područja, odabir i pripremu sezonskih namirnica, na
tehnološki suvremen i klimatski prihvatljiv način.

Klimatksi prilagođeni obroci 

-Tijekom projekta ćemo objaviti E-Knjigu koja će korisnicima davati informacije o klimatski prilagođenim obrocima, kao i informacije o konzumaciji odnosno pripremi klimatski prikladne hrane. Kako bi zainteresirali učenike za nove prehrambene navike osmišljeno je nekoliko različitih aktivnosti od natjecanja sve do pop up restorana – kažu u Centru “Slava Raškaj”.

Upravo se takav događaj, učeničko natjecanje u kuhanju održao početkom ožujka u Zadru.

Seznska i domaća košarica 

– Svrha natjecanja je bila pripemiti jela koristeći namirnice iz dobivene košarice u kojima su bili pršut, sir, šparoge, biftek, paški sir, rukola, jabuke, bademi i druge domaće i sezonske namirnice. Organizacija domaćin bila je Hotelijerskoturistička i ugostiteljska škola Zadar, škola za sektor turizam i ugostiteljstvo. Natjecanje je održano između strukovnih ugostiteljskih škola iz Zagreba (Slava Raškaj), Finske (OMNIA) te škole domaćina. Osim natjecanja, za učenike je organizirana škola kuhanja, upoznavanje s domaćim i sezonskim proizvodima i to kroz posjet okolnim mjestima, održane su radionice o socijalnom poduzetništvo te različita predavanja – kažu u centru u kojem kroz ovakve aktivnosti žele osnažiti učeničke poduzetničke kapacitete što će im pomoći u budućem radnom svijetu.

Postoje rješenja 

– Svaki dan diljem Europe u profesionalnim kuhinjama pripremaju se milijuni obroka. Od tih obroka se očekuje
da su u isto vrijeme ukusni, zdravi i održivi za okoliš. Klimatski i okolišno održiv tanjur podrazumijeva sezonsko
povrće te stremi k smanjenoj upotrebi crvenog mesa i masnih mliječnih proizvoda npr. sirni namazi i sl. Hrana je nužnost u preživljavanju, no njena proizvodnja uzrokuje mnoge trajne klimatske i okolišne promjene kao rezultat konstantnog povećanja količine stakleničkih plinova – ističu u centru te dodaju kao bi unačajnom smanjenju emisija ugljičnog dioksida doprinijelo korištenje ne procesuirane hrane, npr. proizvodi poput voća, povrća, žitarica, ribe i bobičastog voća.

Projekt razvija suradnju između ugostiteljskih strukovnih škola i institucija visokog obrazovanja i radnog sektora u Europskim zemljama u području zdravlja, turizma i ugostiteljstva i tehnologije zaštite okoliša uglavnom u Finskoj, Hrvatskoj i Italiji.

Maja Celing Celić