Aktualno, Nekategorizirano

Inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska poziva na prosvjed za klimu

U povodu Svjetskog dana prosvjeda, u petak 29. studenog 2019., inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska (FFF Hrvatska) organizira prosvjede u dvama hrvatskim gradovima:

Prosvjed u Zagrebu u 14 sati na Trgu sv. Marka,
Prosvjed u Osijeku u 15 sati na Rondelu Velikana

a u u Splitu će se u subotu 30. studenog 2019. održati akcija čišćenja na invalidskoj plaži Bačvice, najavio je organizator inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska.

Svijet kakvog poznajemo postaje nam nepoznat. Venecija upravo proživljava najveće poplave u više od posljednjih 50 godina, 85% grada je potopljeno, a gradonačelnik Brugnaro govori kako su uzrok klimatske promjene. Za to vrijeme u Australiji gori više od 100 požara, nestaju šume, a ljudi tijekom dana vide samo prašinu, stoji u pozivu.

Mladi ne žele živjeti u takvoj stvarnosti. Žele da oni nakon njih imaju normalne živote i djetinjstva, a ne da su u opasnosti od posljedica klimatskih promjena i ljudski uzrokovanih prirodnih nepogoda. Stoga se ti isti mladi i odlučuju boriti.

Na prosvjedima za klimu u rujnu 2019. godine brojke pokazuju kako društvo više ne može stajati po strani i čekati – zadivljujućih 4500 lokacija u 150 zemalja dobilo je podršku čak 6 milijuna prosvjednika diljem svijeta. No, borba protiv klimatskih promjena još uvijek nije gotova, a mi ne stajemo. Jedini način da pokrenemo promjenu je da se uključe svi – učenici, studenti, odgajatelji i profesori, roditelji, umirovljenici, sindikati, radnici i svi ostali kojima je stalo do vlastite budućnosti i one svoje djece, jer globalno zatopljenje ne čeka.

Pozivamo Vas da se pridružite pokretu i podržite ga u skladu sa svojim mogućnostima. Primarno Vas pozivamo da se priključite samome prosvjedu i podijelite ga putem Vaših komunikacijskih kanala te smo spremni na bilo kakav drugačiji oblik suradnje te promocije prosvjeda i važnosti tematike.

Više informacija:
Facebook
Facebook stranica – https://www.facebook.com/pages/category/Youth-Organization/School-Strike-4-Climate-Croatia-848337282174910/
Događaj (Zagreb) – https://facebook.com/events/s/globalni-prosvjed-za-klimu-zag/778379652590270/?ti=icl