Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama

Q25Riječ je o projektu koji sufinancira Europska unija i Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta iznosi 608.928,36 kuna.

Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa (LAG) Vallis Colapis, a njezini su partneri Agencija lokalne demokracije Sisak, CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih iz Karlovca, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Duga Resa te Dom za starije i nemoćne sveti Antun iz Karlovca.

Tri županije

LAG Vallis Colapis uz projekte usmjerene na ruralni razvoj, imaju i društveni odjel koji provodi projekte usmjerene na mlade, jačanje volonterstva te promociju socijalnog poduzetništva.
Projekt Q25- Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske započeo je 1. lipnja te će se provoditi 12 mjeseci na području triju županija: Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, a podijeljen je u dva dijela.

– Prvi dio projekta usmjeren je na edukaciju zaposlenika 20 organizacija/ustanova iz zdravstva i socijalne skrbi te nositelja i partnera za projektu. Edukacija će biti usmjerena na menadžment volontera te edukaciju o pisanju EU projekata. Nakon edukacije svaki od partnera (osim Doma sv. Antun) pružat će podršku pet organizacija/ustanova od onih koje su prošle edukaciju s fokusom na svoje geografsko područje djelovanja. Zajedno će se izraditi volonterski programi za te udruge/ustanove te na njima u drugom sjelu projekta uključiti minimalno 175 volontera – ističe Martina Marušić Britvec, voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti.

Kada je riječ o cilju projekta, Marušić Britvec naglašava da postoje dva. Prvi je poboljšati usluge u zdravstvu i socijalnoj skrbi kroz izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva i ustanova za učinkovit menadžment volontera. Drugi je cilj povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa u području zdravstva i socijalne skrbi kroz razvoj sustava volonterske podrške na području Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

– U mobilizaciji volontera ćemo poseban fokus staviti na završne razrede srednjih škola medicinskog smjera u Karlovcu i Sisku kojima ćemo kroz radionicu predstaviti mogućnosti volontiranja za njih.

Volonteri, dobrodošli!

U LAG Vallis Colapis dobrodošao je svatko tko želi volontirati.

– Svo građanstvo bit će informirano o mogućnostima volontiranja na kreiranim volonterskim programima kroz po jednoj predavanje u svakoj od županija. Trenutno imamo više od 250 volontera u našoj bazi te brojne Sporazume o suradnji s organizatorima volontiranja s našeg prostora. Volontera ima i motivirani su na području općina i gradova koje pokrivamo kroz, prije svega, angažman u udrugama (DVD-ovi, KUD-ovi, udruge umirovljenika, branitelja i sl.), no velik broj njih to ne doživljava kao volontiranje te nisu upoznati s postojanjem Zakona o volonterstvu. Kroz Volonterski centar Kupa, jedini nama poznati lokalni volonterski centar koji djeluje isključivo na ruralnom području u RH, od 2013. godine aktivno radimo na informiranju o volonterstvu, povezivanju volontera s organizatorima volontiranja te isticanju važnosti volonterskog angažmana u kreiranju društvenih aktivnosti u lokalnoj zajednici – dodaje Martina Marušić Britvec.

Osim uz bazu volontera, Vallis Colapis traži volontere i putem oglasa na Facebook stranici Volonterskog centra Kupa. Komunikacija s potencijalnim volonterima putem društvenih mreža se pokazala iznimno efikasna pa su i unutar projekta Q25- Jačanje sustava volontiranja u ruralnim zajednicama središnje Hrvatske kreirali Facebook stranicu @projektQ25 na kojoj će volonteri, nakon kreiranja volonterskih programa, moći pronaći volonterski angažman koji je u njihovoj blizini te u skladu s njihovim željama.

Tea Vujić