Hrvatska, Nekategorizirano

Još jedna prvostupanjska presuda u korist korisnika kredita

Izvor: HINA
Izvor: HINA

Udruga Kreda u ponedjeljak je izvijestila o još jednoj prvostupanjskoj presudi u korist korisnika kredita u tužbi za preplaćene kamate kod otplaćenog kredita vezanog uz švicarski franak i s promjenjivom kamatnom stopom te procijenila kako oni koji se odluče za tužbu za preplaćene kamate kod kredita realiziranih prije 2010. imaju veliku vjerojatnost za pozitivan ishod tužbe.

Kako se navodi u priopćenju, u petak, 20. svibnja, donesena je još jedna prvostupanjska presuda u korist korisnika kredita, a vezano za tužbu za preplaćene kamate kod otplaćenog kredita s valutnom kluazulom u švicarskom franku te promjenjivom kamatnom stopom. “Ovakvih presuda je svakim danom sve više”, ističu iz Udruge Kreda.

U priopćenju prenose izjavu odvjetnice Sanje Hajnal kako je takva pozitivna odluka suda izuzetno bitna s obzirom da se odnosi na otplaćeni kredit, koji ne ulazi u područje primjene zakona o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, odnosno na kredit u kojem nije postojala obveza vjerovnika da korisniku omogući konverziju kredita, te je tužitelj svoje pravo mogao ostvarivati jedino sudskim postupkom protiv banke. Ukoliko ta odluka bude potvrđena od strane županijskog suda, “moći ćemo reći da imamo jednu pozitivnu sudsku praksu za sve korisnike kredita, koji su svoje kredite otplatili, prije stupanja na snagu navedenog zakona”, ističe Hajnal.

“Tužitelj je u ovom postupku tužbom potraživao utvrđenje ništetnim dijela odredbe ugovora o kreditu koji se odnosi na način promjene kamatne stope, kao i isplatu preplaćenih iznosa kamata, a što mu je ovom odlukom dosuđeno”, ističu iz Udruge Kreda, napominjući kako je odbijen prigovor banke na zastaru te protutužbeni zahtjev za sklapanje aneksa ugovora o kreditu.

“Svi koji se odluče na tužbu za preplaćene kamate kod kredita koji su realizirani prije 1. siječnja 2010. godine, imaju veliku vjerojatnost za pozitivan ishod tužbe. Zašto veliku, a ne sto posto vjerojatnost? Zato što je hrvatsko pravosuđe i dalje nepredvidivo!”, naglašavaju iz Udruge Kreda.

Podsjećaju pritom kako su presudom Vrhovnog suda (Revt 249/14-2) izmjene kamata pravomoćno ništetne i prema njoj nema sumnje da su korisnici kredita oštećeni ali pravorijek ne postoji.

“Laičkim riječnikom presuda kaže da je netko kriv ali posljedica po njega nema”, objašnjavaju iz Udruge Kreda.

Pitaju i “zašto hrvatska vlast, kako prošla, tako i sadašnja a i neka buduća jednostavno ne donese jedinstveno zakonsko rješenje prema kojemu bi jednostavno naložila bankama da isplate preplaćene kamate kako CHF i euro tako i kunskih kredita dužnicima koji su imali ili imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom a realizirani su prije 1. siječnja 2010. godine”.

“Svjedoci smo kako je sama konverzija CHF kredita u euro pridonijela rastu BDP-a. Ovakvim potezom bi se dogodilo isto!”, tvrde u Udruzi Kreda. Objašnjavaju pritom kako je kredita s promjenjivom kamatom u francima, eurima i kunama na desetke tisuća, kako bi “banke morale vratiti iznose koje su nelegalno oduzele hrvatskim građanima, potrošnja bi se povećala, BDP bi rastao kroz plaćanje PDV-a zbog povećane potrošnje”. (Hina)