Hrvatska, Nekategorizirano

Koordinacija židovskih općina bojkotira komemoraciju u Jasenovcu

Kraus je i u više navrata izražavao nezadovoljstvo novim postavom muzeja u Jasenovcu, za koji smatra da ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama NDH te da ublažava istinu o ustaškom režimu.
Kraus je i u više navrata izražavao nezadovoljstvo novim postavom muzeja u Jasenovcu, za koji smatra da ublažava istinu o ustaškom režimu.

“Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj donijela je odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac koju svake godine organizira JUSP Jasenovac. Razlog tome je neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja, odgađanje imenovanja Savjeta JSUP Jasenovac te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva”, stoji u odluci Koordinacije.

Mišljenja smo da je u takvom okruženju jasenovačka komemoracija tek prigoda za zadovoljenje forme u kojoj će isti oni koji toleriraju ustašku ideologiju zauzeti pozornicu kako bi iskazali svoja antifašistička stajališta i izrazili pijetet žrtvama. Godinama smo se prilagođavali protokolu s kojim se nismo slagali, smatrajući da je naše sudjelovanje važno s obzirom na brojne žrtve naše zajednice. Nakon svih pokušaja da nešto zajednički učinimo, to više nema smisla pa ćemo komemoraciju organizirati sami u skladu sa židovskom tradicijom, poručuje Koordinacija.

Zamoljen da precizira što Koordinacija smatra “relativizacijom i revitalizacijom ustaštva”, predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus je Hini pisanim putem odgovorio kako je najbolji primjer upravo postav muzeja u Jasenovcu.

“Što se dnevnopolitičkih događanja tiče, u više sam navrata u zadnje vrijeme te događaje komentirao u medijima. Radi se o ustaškim povicima za vrijeme marša ulicama Zagreba (u Savskoj), nogometnoj utakmici u Osijeku, govoru mržnje u medijima (posebice na internetu), a još više od toga o činjenici da država ne poduzima i ne želi poduzeti baš ništa u vezi s tim. Komentare koje su nakon tih događanja dali visoki državni dužnosnici u najmanju ruku smatram neprimjerenima”, kaže Kraus. Kraus je i ranije izražavao nezadovoljstvo novim postavom muzeja u Jasenovcu, za koji smatra da ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama NDH te da ublažava istinu o ustaškom režimu.