Hrvatska, Nekategorizirano

Za sada tri komemoracije u u Jasenovcu

Hoće li se pojaviti na komemoraciji na jedan od ta tri datuma ili pak na neki četvrti u Srpskom narodnom vijeću (SNV) u ponedjeljak se nije moglo saznati.
Hoće li se pojaviti na komemoraciji na jedan od ta tri datuma, u Srpskom narodnom vijeću u ponedjeljak se nije moglo saznati.

Ni saborski zastupnik Roma Veljko Kajtazi nije se Hini htio očitovati o tome, tek kratko poručivši da će o tome izvijestiti na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Iz SDP-a se također neslužbeno može čuti da će predsjednik stranke Zoran Milanović doći u Jasenovac, ali je posve izvjesno da to neće biti na dan službene komemoracije.

Čelnici Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, SNV-a Milorad Pupovac i Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin o problemu komemoracije žrtvama Jasenovca razgovarali su u ponedjeljak na Pantovčaku s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović na njezin poziv.

“Predsjednica je svjesna situacije u Hrvatskoj i podjela po svim osnovama, kao i problema vezanih uz to. Tražila je od nas da pomognemo u tom dijelu da se započne dijalog i da se tenzije smanje te se krene zajedništvom dalje”, rekao je Habulin nakon sjednice Izvršnog odbora SABA-e na kojoj je odlučeno da će antifašisti održati komemoraciju 24. travnja.

Antifašistička komemoracija na neradni dan

“Donijeli smo odluku da ćemo komemoraciju u Jasenovcu održati 24. travnja jer je to neradni dan, pa će oni koji žele imati priliku otići tamo”, rekao je Habulin.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih odbijaju ići na službenu komemoraciju, Habulin je rekao kako je situacija u zemlji takva da “na djelu više nije nikakav klizajući i puzeći fašizam već je on tu. Vidimo ga i osjećamo na ulici i stadionu, svakodnevno, a aktualna vlast ne reagira ni na jednu od tih pojava”, poručio je.

Upitan zašto na komemoraciju ne idu zajedno s Koordinacijom židovskih općina, čelnik antifašista je pojasnio kako su oni već ranije donijeli odluku da idu 15. travnja, dok je antifašistima to prekratak rok da se organiziraju.

Što se tiče programa komemoracije, Habulin je samo rekao kako “neće biti puno govora”, te da će se skupu obratiti on ili počasni predsjednik SABA-e Stjepan Mesić, koji je danas također viđen u sjedištu Saveza.

Pupovac, koji je nakon sastanaka s predsjednicom Republike došao u sjedište SABA-e, izjavio je kako je čuo njihovu konačnu odluku te da će SNV tijekom poslijepodneva odlučiti o datumu komemoracije. Jedno je ipak izvjesno, kaže Pupovac, 22. travnja na službenu komemoraciju ne idu.

Pupovac: “Ugodan razgovor” s predsjednicom

Osvrnuo se i na susret kod predsjednice rekavši kako je to bio “ugodan razgovor”. “Predsjednica je zabrinuta zbog podjela i negativnih trendova koji se u društvu vide i osjete, a koje i sama prepoznaje, pa je odlučila da nas sama pozove i da čuje koji su naši razlozi zašto ne idemo 22. travnja na službenu komemoraciju”, rekao je Pupovac.

Predsjednici je, kaže, poručio da cijene njezin poziv na razgovor, no ne vide pretpostavke za promjenu svoje odluke. “Spremni smo s njom razgovarati o tome da se stvari počnu mijenjati i da trend negacije žrtava ustaškog režima i negacije Jasenovca i relativizacije nacističkih, fašističkih i ustaških ideologija u društvu postane tema za ozbiljan razgovor”, naglasio je.

Čelnik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, nakon sastanka na Pantovčaku novinarima je izjavio da je predsjednica željela da svi zajedno idu u Jasenovac. “Mi smo odluku donijeli, i ja je niti mogu niti hoću mijenjati”, rekao je Kraus.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi nije htio reći Hini kome će se predstavnici Roma prikloniti. “Sve je otvoreno jer skupljamo odluke na terenu. O datumu komemoracije bit će odlučeno voljom mog biračkog tijela, nezavisno od moje volje”, kazao je Kajtazi.