Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Kroz EU projekt smo spoznali svoje kapacitete

Program edukacije volontera provodio se u Petrinji, Čakovcu i Zagrebu
Program edukacije volontera provodio se u Petrinji, Čakovcu i Zagrebu

Franjevački svjetovni red provodio je projek Volonteri u palijativnoj skrbi u sklopu kojega je provedeno puno aktivnosti, educirani su volonteri te, što je najvažnije, senzibilizirana javnost.

Projekt su provodili u suradnji s Udrugom za razvoj lokalne zajednice “Naš život” iz Petrinje, Gradom Petrinja te Udrugom za pomoć neizlječivima Međimurske županije.

Program edukacije volontera provodio se u Petrinji, Čakovcu i Zagrebu. Kroz njega je prošlo 98 osoba, 50 ih se aktivno uključilo u volontiranje, a zajedno su ostvarili 3500 volonterskih sati.

– Neke aktivnosti su se nastavile i nakon što je projekt zaključen kao što su primjerice supervizijski sastanci za profesionalce u Zagrebu, aktivnosti na senzibiliziranju javnosti u sve tri županije, suradnja sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama – kaže Blaženka Eror Matić, voditeljica projekta.

Ističe kako su kroz projekt stekli iskustvo praćenja natječaja, pisanja projekta, oblikovanja aktivnosti i planiranju troškova.

– Vrlo je značajno iskustvo provođenja projekta u smislu kako komunicirati s partnerima, kako zajednički provoditi aktivnosti, kako organizirati kolanje dokumentacije i informacija, kako osigurati pozitivan novčani tijek i slično. To je svim uključenim partnerima pomoglo spoznati svoje kapacitete koji su sada veći nego prije projekta. Iskustvo na projektu pomaže u praćenju natječaja, odabiru natječaja koji je prikladan za taj kapacitet s kojim OCD raspolaže, te osmišljavanju novih projekata i ostvarivanju novih partnerstava – kaže Eror Matić naglasivši kako je suradnja s dvije partnerske udruge nastavljena za sada u neformalnom obliku, odnosno bez konkretnog projekta.

– Jedan primjer suradnje je zajednički studijski posjet hospiciju u Grazu (Hospice and Palliative Care Styria) koji je ostvaren suradnjom četiri OCD-: Udruga “Pomoć neizlječivima” iz Čakovca, Udruga “Srce” iz Novog Marofa, Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi i Mobilni tim volontera u palijativnoj skrbi OFS-a iz Zagreba – zaključila je.

Maja Celing Celić