Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Nezaposleni branitelji i dalje imaju svoj Job Club

U zadruzi kažu kako su zadovoljni rezultatima koje je polučio projekt
U zadruzi kažu kako su zadovoljni rezultatima koje je polučio projekt

Dalmatia Ruralis je braniteljska socijalno-radna zadruga za savjetovanje i upravljanje. Provodili su projekt Jub Club za nezaposlene branitelje Cetinske krajine. Naime, područje Cetinske krajine bilježi visoku stopu nezaposlenosti, pri čemu se 11% odnosi na braniteljsku populaciju. Zadruga je provodila radionice, predavanja i ostale aktivnosti potrebne za edukaciju svih zainteresiranih korisnika.

Ovaj projekt pokrenut kako bi se pokušao riješiti problem otežanog pristupa tržištu rada nezaposlenim hrvatskim braniteljima prijavljenim na HZZ-u u Sinju.

Njihovi problemi su nedovoljno znanja i vještina, zastarjelost stečenih znanja te inertnost u aktivnom pristupu pronalaženja posla.

U zadruzi kažu kako su zadovoljni rezultatima koje je polučio projekt.

– Nakon završetka i zaključenja EU projekta održavaju se i dalje aktivnosti proistekle iz projekta. Nezaposleni hrvatski branitelji imaju svoj Job Club u okviru naše zadruge. U Klubu se održavaju aktivnosti iz tog projekta te i dalje pružamo besplatnu pravnu pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju nezaposlenih hrvatskih branitelja – kaže Stipe Efendić, upravitelj BSRZ Dalmatia Ruralis.

Ističe kako su iskustvo stečeno putem ovog projekta koristili u apliciranju natječaja “Promocija društvenog poduzetništva” iz Europskog socijalnog fonda.

– Na temelju iskustava iz projekta razvijamo tri projekta. Prvi je “Pomognimo braniteljima naći posao” u sklopu kojega je zaposlena jedna osoba na 12 mjeseci. Drugi projekt je “Promocija socijalnog poduzetništva – pružanje socijalnih usluga” u sklopu kojega su zaposlene 3 osobe na 6 mjeseci te Job Club u kojem je zaposlena jedna osoba na 12 mjeseci – nabraja Efendić dodavši kako je sam projekt te iskustva iz projekta predstavljeni u Nedelišću, Zagrebu, Sisku, Ozlju, Zaboku, Krapini, Splitu, Metkoviću, Zadru, Šibeniku, Kninu, Vukovaru, Đakovu…

– Sklopljeno je dosta novih partnerstava. Osim s braniteljskim udrugama i zadrugama, tu su i udruge civilnog društva, LAG-ovi, veleučilišta i poduzetnici – zaključio je.

Ukupna vrijednost projekta bila je 199.580 kuna, a u cijelosti ga je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Maja Celing Celić