Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Minimalno 150 volontera u Volonterskoj šumi!

eko zadar_crUdruga „Eko-Zadar“ bavi se promocijom ekološke proizvodnje hrane kroz organiziranje raznih predavanja i sajmova zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani Sunca“, kao i zaštitom okoliša i održivim razvojem u svim njegovim segmentima.

Promocija volontiranja

Njihov novi projekt nosi naziv „Volonterska šuma – Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva“, a cilj mu je povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa i programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije.

– Za primjer školskog volontiranja izradit će se školski kurikulum za SŠ Obrovac koji će uključiti volonterske programe koje će kroz šk. godinu 2017/2018 provoditi učenici i lokalni OCD-i. Ovo je prvi primjer sistematskog uključivanja volontiranja u školski kurikulum i organizirano mobiliziranje zajednice da zajednički definiraju potrebne volonterske programe. Kroz cijeli projekt će se promovirati volontiranje i pozitivan doprinos volontiranja pojedincu i zajednici putem organiziranja okruglih stolova i predavanja na temu volontiranja, akcije pošumljavanja, dodjele nagrade „Volonterska ruka“, sajmova udruga, Dana otvorenih vrata udruga, izrade publikacije o volontiranju kako bi se što veći broj ljudi upoznao o prednostima i koristima volontiranja te organiziranje četverodnevnog Festival volonterstva u Obrovcu povodom akcije čišćenja rijeke Zrmanje – zadovoljno ističe Taida Garibović, voditeljica projekta.

Projekt traje 18 mjeseci, od 1. lipnja 2017. godine  do 30. studenoga 2018. godine i provodi se na području Gradova Benkovac i Obrovac te općina Posedarje, Novigrad i Poličnik, a provodi se u partnerstvu sa Srednjom školom Obrovac, Udrugom socijalnih radnika Zadar – Volonterski centar Zadar, Ekološkom udrugom Zrmanja i Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. Na ovome projektu planirano je uključiti minimalno 150 volontera.

Stihijski

Na području gdje se projekt provodi volonterstvo nije dovoljno razvijeno. Prilikom prijave projekta istraživalo se da li postoji zabilježen podatak o organizatorima volontiranja na tom području te se ispostavilo da u 2016. godini niti jedna organizacija s tog područja nije prijavila volontere i organizirane volonterske projekta. Nadalje, nitko od organizatora volontiranja s tog područja nema educiranog/u Koordinatora/icu volontera.

– Volonterske akcije su se uglavnom odvijale stihijski, bez plana i programa za buduće djelovanje. Projektom „Volonterska šuma“ postavit će se dobri temelji za organizirano i održivo upravljanje volonterima i volonterskim programima na projektnom području te se nadamo da će se primjer dobre prakse moći implementirati i u drugim zajednicama. S obzirom da nam je partner na projektu Volonterski centar Zadar koji u svojoj bazi volontera ima oko 1700 volontera, mislimo da će nam taj broj biti dovoljan za organiziranje volonterskih akcija te da će se kroz projekt ta baza dodatno povećati – zaključuje Taida Garibović.

Za ovaj je projekt udruzi „Eko-Zadar“ dodijeljeno 759.857,25 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Tea Vujić