Aktivizam, Nekategorizirano

Održana početna konferencija projekta „Pikač uživo“

Foto: Pikač uživo

U četvrtak je Pučkom otvorenom učilištu Čakovec održana je početna konferencija projekta “Pikač uživo”. Riječ je o projektu u svibnju ove godine ugovorenom za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva “Umjetnost i kultura online”.

Konferenciji je prisustvovala gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Udruge Pikač Nenad Jambrović te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda.

Projekt je, na oduševljenje svih prisutnih koje su u učionici umjesto stolica za sjedenje dočekale bale sijena, predstavio Pikač, glavom i doslovno slamom, odnosno, u tradicijsku masku od slame odjeven savjetnik u provedbi projekta Matija Moharić.

Sam projekt ‘Pikač uživo’ s provedbom je započeo u lipnju ove godine, i trajat će 12 mjeseci, za što su bespovratna sredstva osigurana od strane Europskog socijalnog fonda (408.141,39 kuna) i državnog proračuna (72.024,95 kuna).

Projektom je planirana organizacija i provedba ciklusa online radionica namijenjenih ciljanim skupinama – mlađima od 25 te starijima od 54 godine. Radionice za mlade održavat će se u suradnji s Prvom osnovnom školom Čakovec, a radionice za starije osobe s Domom za starije i nemoćne osobe Ščavničar u Selnici.

Kako je okosnica projekta izrada tradicionalne maske „Pikač“, na poljoprivrednim površinama u Selnici prezentirani su običaji žetve i obrade žita, a zatim i sama izrada maske. Organiziran je i posjet Baranji te tamošnjem Slama Land Art festivalu kao i znamenitostima toga kraja.

U svemu su sudjelovali učenici razredne nastave I.OŠ Čakovec koji će u sklopu projekta sudjelovati i na nekoliko on line radionica za što će im biti osigurana i računala.

Na kraju projekta, računala će ostati u školi na trajnom korištenju za druge potrebe. Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Šćavničar u Selnici također sudjeluju u projektu kroz nekoliko aktivnosti, a i njima su osigurani tableti.

 

Događanja u okviru projekta pratite na Facebook stranici.