Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Osobama s invaliditetom treba osigurati posao “po mjeri”

zvono_crIz projekta SOS-Net sufinanciranog sredstvima Europske unije, a  kojega je provodila belišćanska Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju ”ZVONO”, proizašla je Mreža pružatelja socijalnih usluga SOS-NET te je pokrentut web portal putem kojega je organizirana burza socijalnih usluga.

No, taj projekt nije bila završena priča o socijalnim uslugama. Naime, udruga Zvono i Međunarodna federacija (Internationaler Bund e.V., IB Süd) iz Stuttgarta provodile su projekt “Korak u – zapošljavanje uz podršku osobama sa intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj”. Projekt se u originalnom nazivu zove Step IN – Supported Employment for People with Intellectual Disabilities in Croatia, a bio je usmjeren na podupiranje integracije nezaposlenih osoba s intelektualnim teškoćama koji su na tržištu rada.

Posao “po mjeri”

Povećati zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama na području Osječko-baranjske županije provedbom programa osmišljenog ”po mjeri” koji podržava zapošljavanje te ojačati  kapacitet stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom, bili su ciljevi ovoga projekta.

– Program Zapošljavanja uz podršku je orijentiran na kompetencije osoba s invaliditetom i nudi po mjeri osmišljen program zapošljavanja i stupanj potpore prilagođen potrebama pojedinca. Ovaj se model diljem Europe koristi više od 20 godina. To je metoda pružanja podrške osobama s invaliditetom i drugim grupama s invalidnošću kako bi im se omogućio pristup i plaćeno zaposlenje na otvorenom tržištu rada. Podrška se daje sve dok je to potrebno. Ova je metoda rada proaktivna politika u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom – pojašnjeno je na završnoj konferenciji udruge Zvono.

Uključeni poslodavci

– Projekt STEP IN također je ponudio model zapošljavanja osoba s invaliditetom u tvrtkama i lokalnoj zajednici uspostavom mentorskog programa te pružanjem pedagoške potpore za svoje zaposlenike. Program ZUP(SE) u sklopu projekta Step In proveli su educirani treneri kod deset poslodavaca s područja gradova Belišća i Valpova. Održano je savjetovanje za karijeru i podršku za zapošljavanje te šestomjesečna praksa 30 korisnika uz podršku 6 radnih trenera. Deset je poslodavaca pružilo provođenje prakse uz podršku. Također, održano je i 30 radionica za poboljšanje vještina i ključnih kompetencija korisnika projekta – kažu u udruzi.

U sklopu projekta nastala je i publikacija “Korak u zapošljavanje uz podršku” koja služi u budućnosti kao alat u provedbi programa Zapošljavanja uz podršku.

STEP IN sufinancirala je Europska Unija iz Europskog Socijalnog Fonda sa 143.834,20 eura, a ukupna vrijednost projekta je 152.464,25 eura.

Maja Celing Celić