Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Otvoren natječaj “Mi možemo jednako” kojim se potiče učenike na kritičko promišljanje o rodnoj ravnopravnosti

“Mi možemo jednako”, naziv je kreativnog natječaja kojim se učenike osnovnih i srednjih škola potiče na kritičko promišljanje o rodnoj ravnopravnosti, natječaj je otvoren do 15. studenoga 2020., a objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatske zajednice županija (HZŽ).

Cilj mu je da učenici, uz pomoć učitelja i nastavnika, odgovore na pitanja poput: Kako izgledaju tipični muškarci i žene/dječaci i djevojčice, postoje li neke razlike između njih, s kim se druže, kakve prijatelje imaju, što se događa ako se ponašamo kao osobe suprotnog spola?

Učenici od prvih do četvrtih razreda osnovne škole mogu sudjelovati tako da likovne uratke o pitanjima rodne ravnopravnosti i spolnih stereotipa pošalju poštom na adresu ureda Hrvatske zajednice županija – Savska cesta 41, 10 000 Zagreb. Prilikom izrade radove očekuje se pomoć i kreativno usmjerenje od strane nastavnika, a radovi se predaju uz obaveznu suglasnost roditelja.

Učenici od petih do osmih razreda osnovne škole te srednjoškolci sudjeluju tako da fotografije i video materijale o rodnoj ravnopravnosti i spolnim stereotipima pošalju na e-mail mozemojednako@hrvzz.hr. Suglasnost roditelja obvezna je za sve učenike/učenice mlađe od 16 godina, stariji od toga trebaju priložiti obrazac na linku koji je dostupan na stranicama HZŽ.

Nagradni fond natječaja 12 tisuća kuna

Nagradni fond natječaja iznosi 12 tisuća kuna, učenički se radovi nagrađuju u četiri kategorije: najbolji likovni uradak, najbolja fotografija, te najbolji video uradak za osnovne i za srednje škole.

O najboljim radovima odlučivat će ocjenjivački sud u kojemu će biti pedagozi i osobe koje se profesionalno bave pitanjima rodne ravnopravnosti.

Nositelj projekata #Mimožemojednako je Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, projekt sufinancira Vladin Ured za udruge u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Partneri na projektu su Hrvatska zajednica županija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba i SŠ Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Projekt traje dvije godine, počeo je u ožujku ove, a opći mu je cilj povećati svijest o rodnoj ravnopravnosti, spolnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji kod učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih učitelja i nastavnika. (Hina)