Aktualno, Nekategorizirano

Otvoren natječaj za rezidenciju u Cernu

CERN, najveći svjetski laboratorij za fiziku čestica
CERN, najveći svjetski laboratorij za fiziku čestica

Kako je nastao svemir, od čega je sačinjena jezgra atoma, što čini česticu i koje sile ih povezuju samo su neka od pitanja koja se istražuju u CERN-u, vodećem svjetskom laboratoriju za fiziku čestica. Osim znanstvenicima i istraživačima, CERN vrata svojih intrigantnih laboratorija otvara i umjetnicima. Spajajući umjetničku viziju s najnovijim znanstvenim otkrićima i tehnologijom, program ARTS AT CERN nadahnjuje nove kreativne dimenzije u umjetnosti. Dio programa je i jednomjesečna rezidencija pod nazivom Nagrada ACCELERATE za vrijeme koje kroz intenzivnu suradnju umjetnika i znanstvenika nastaju novi, inovativni koncepti.

Nagrada ACCELERATE Hrvatska namijenjena je hrvatskim umjetnicima i prilika za umjetničko istraživanje na području prožimanja umjetnosti, znanosti i tehnologije inspirirano svijetom fizike čestica i u intenzivnom dijalogu sa znanstvenicima CERN-a.

Fizika čestica razmatra ideju vremena, prostora i gravitacije s ciljem razumijevanja svemira i nevidljivih konstrukcija koje ga čine. CERN, najveći svjetski laboratorij za fiziku čestica, pruža inspirativan prostor za stvaranje ambicioznih vizualnih ili zvučnih umjetničkih djela i širenje umjetničke prakse u nove kreativne dimenzije.

Prijavom na javni poziv, CERN (Ženeva, Švicarska) u partnerstvu s udrugom Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, (Zagreb, Hrvatska), umjetniku/umjetnici pruža mogućnost jednomjesečne istraživačke rezidencije u jednom od najvažnijih svjetskih znanstvenih laboratorija. U CERN-u je rođen World Wide Web – globalna informacijska mreža kao i najveći svjetski uređaj za istraživanje podrijetla svemira – 27 kilometara dug Veliki hadronski sudarač.
CERN je visoko cijenjeni centar za razvoj znanosti, ali i vodeća institucija suvremene kulture. Kao jedan od glavnih istraživačkih laboratorija, nudi idealno i stimulirajuće okruženje koje nadahnjuje istraživanja i stvaranje novih visoko kvalitetnih umjetničkih djela.

Hrvatski državljani mogu prijaviti prijedlog projekta za provođenje istraživanja koje objedinjuje i povezuje umjetnost i znanost. Rok za podnošenje prijava je 11. siječanj 2017.

Umjetnik/umjetnica će raditi u CERN-u tijekom perioda od mjesec dana unutar kojega će mu/joj biti predstavljeni različiti aspekti istraživanja koja se tamo provode. Ovo iskustvo odvijat će se pod vodstvom glavne kustosice programa ARTS AT CERN, Mónice Bello. Umjetnik/umjetnica će dobiti priliku za dijalog i razmjenu ideje s nekima od najvećih znanstvenih umova današnjice, uranjajući u teorije vremena i prostora, i susrećući se istodobno s najsuvremenijim primjenjivim tehnologijama koje se koriste u znanstvenim eksperimentima.
Po zaprimanju prijava međunarodni stručni žiri će odabrati dobitnika/dobitnicu. Odabrani umjetnik/umjetnica će provesti mjesec dana u CERN-u i primiti stipendiju u iznosu 5.000,00 švicarskih franaka te će mu/joj biti osigurani putni troškovi, smještaj i dnevnice.

Više o natječaju pročitajte OVDJE.