Aktualno, Nekategorizirano

Tjedan za Interkulturni društveni centar

U sklopu javne kampanje projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi niz zagrebačkih udruga iz područja kulture, umjetnosti, ljudskih prava i mladih pripremilo je program kulturno-umjetničkih i društvenih događanja, od kojih se mnogi provode u suradnji s lokalnom zajednicom. Cilj je kampanje promovirati model razvoja grada temeljenog na prihvaćanju različitosti, inkluziji marginaliziranih i podzastupljenih društvenih skupina, kulturnoj razmjeni te na aktivnoj građanskoj participaciji.

Za kraj godine pripremili smo program koji otvara izložba i promocija prvog broja OHOHO fanzina, publikacije nastale u sklopu istoimenog festivala stripa i street arta. Kako je ove godine datum održavanja festivala pao na Dan antifašističke borbe, tema festivala bilo je promišljanje subverzije i antifašizma i to u kontekstu suvremenih neoliberalnih društava. Kako su na zadanu temu odgovorili umjetnici i umjetnice, imat ćemo priliku vidjeti i u subotu, 21. prosinca u caffe baru Vespa, s početkom u 19 sati.

Za vikend, 21. i 22. prosinca održava se i radionica “Pokretna lica – interaktivnost materijala” koju organizira KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse u suradnji s udrugom Radiona.org / Zagreb Makerspace. Polaznici radionice bavit će se izradom instalacije sastavljene od pokretnih lica tijekom koje će savladavati osnove mehatronike, robotike i elektronike. Radionica želi povezati maker/hacker kulturu s novim praksama hibridnih umjetnosti te sudjelovati u ko-kreaciji razvoja kompetentnih pojedinaca koji žele savladati nove vještine i imati razumijevanje o svim radnim procesima potrebnim za stvaranje interaktivne instalacije temeljene na elektronici i mehatronici. Radionica se održava u prostoru Radione.org, na adresi Nova cesta 186.

Godinu će zaključiti novo izdanje programa Drugačija glazba, glazbeno-gastro druženja, ovog puta posvećenog romskoj glazbi i kulturi. U petak, 27. prosinca u klubu Attack glazbu će birati Harmonika Blakanika i DJ Bezum. Uz plesni dio, posjetitelji će moći uživati i u degustaciji specijaliteta romske kuhinje. Ulaz je besplatan.

Projekt “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 799.440,67 kn, od čega 679.524,57 kn sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.