Hrvatska, Nekategorizirano

Tradicijska glazba Hrvatske i njen prijem u zapadnom svijetu

Kako je tradicijska glazba Hrvatske primljena u zapadnom svijetu? Što se može napraviti da se prepozna sva raznolikost glazbe koja dolazi s ovih područja? Kako iskoristiti europske projekte i prezentirati ovdašnju tradicijsku glazbu van državnih granica?

Turbina – turbo tribina i Vrelo zvuka:
TRADICIJSKA GLAZBA HRVATSKE I NJEN PRIJEM U ZAPADNOM SVIJETU

Nedjelja, 24. svibnja 20:00
Stream na FB stranici Močvare:
facebook.com/mochvara

Hrvatska “world music” scena pati od nedostatka institucionalne potpore koja bi pomogla ovdašnjim izvođačima, organizatorima koncerata i festivala. Dok više-manje sve okolne zemlje imaju neku vrstu udruge koja promovira njihovu tradicijsku glazbu na najvažnijim festivalima i konferencijama, Hrvatska na takvim događajima već godinama nije prisutna. No, bez obzira na sve, naši izvođači ipak se uspijevaju doći do kakvog-takvog međunarodnog uspjeha, a pomalo se budi i koncertna, odnosno festivalska scena.

U svijetu postoji jako puno world music festivala, izdavača i organizacija do kojih ovdašnji izvođači tradicijske glazbe mogu doći kako bi predstavili svoj rad. Kako najbolje predstaviti ovdašnju tradiciju, kako probuditi interes zapadnog svijeta i kako iskoristiti razne europske projekte predmet je ove tribine na kojoj će sudjelovati sljedeći gosti:

Dunja Knebl, glazbenica
Mojca Piškor, docentica za etnomuzikološke predmete na Muzičkoj akademiji Zagreb
Nenad Kovačić, glazbenik i voditelj radionica tradicijske glazbe
Dunja Bahtijarević, glazbenica i voditeljica radionica tradicijske glazbe
Anđela Galić, Kamičak Etno Festival

Tribinu moderira Emir Fulurija, voditelj programa Vrelo zvuka u klubu Močvara

Tribina se odvija u sklopu projekta “Korak dalje – prema uključivoj kulturi” čiji nositelj je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, a koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. (Izvor: platformaupgrade.com )