Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Otvorenje Centra za tranzicijsku pravdu

documenta_crNa otvorenju Centra okupljenima će se obratiti Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS), Helen Walasek ekspertica u u području zaštite kulturnog naslijeđa, Mirko Klarin Direktor SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu i Vesna Teršelič voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Uz predstavnike lokalnih vlasti Grada Pule, Istarske županije, aktiviste za ljudska prava iz Hrvatske i regije, na otvaranju Centra će sudjelovati i Snežana Stanojković, Tužiteljica za ratne zločine Srbije i njena pomoćnica Jelena Vladisavljev / vršiteljica dužnosti Glavnog tužitelja BiH Gordana Tadić, BiH tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić / kao i zamjenici Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Jasmina Dolmagić i Darko Klier.

U prostorijama Centra će istovremeno biti otvorena izložba “Spomenici na nišanu”, koja se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje povijesti i sjećanja u produkciji SENSE – CTP-a i posvećenog postupcima koje je MKSJ vodio za razaranja kulturnog, historijskog i vjerskog nasleđa tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

SENSE centar je “nasljednik” Agencije SENSE, koja je u proteklih dvadeset godina redovito i iscrpno izvještavala o postupcima vođenim na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Produkcijom interaktivnih narativa, dokumentarnih i obrazovnih filmova, izložbama i drugim prezentacijama, SENSE centar nastojat će učiniti javno dostupnim činjenice koje su o događajima u bivšoj Jugoslaviji utvrđene tokom sudskih postupaka pred MKSJ i nacionalnim pravosuđima.

Izložba “Spomenici na nišanu” u Pulu stiže nakon što je bila predstavljena u Zagrebu (Gliptoteka HAZU-a), Beogradu (Centar za kulturnu dekontaminaciju), Sarajevu (Historijski muzej Bosne i Hercegovine) a u veljači/februaru 2018. će biti postavljena i u Nizozemskoj.

U subotu, 14. listopada u SENSE Centru će se održati međunarodna konferencija “Uništavanje kulturnog naslijeđa, poslijeratna obnova i izgradnja povjerenja”, čiji je cilj analizirati što je u zadnja dva desetljeća učinjeno i  naučeno o značaju kulturnog i vjerskog naslijeđa u ratnim sukobima i koji izazovi ostaju u pitanjima obnove kulturnog naslijeđa, poslijeratne izgradnje mira i problema podijeljenih društava na području jugoistočne Europe.

Konferencija i izložba realizirane su u okviru zajedničkog projekta pet organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Nizozemske, uz podršku  programa Remembrance – Europe za građane.