Aktualno, Nekategorizirano

Serge Brammertz sutra u Puli na otvorenju SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu

1349079914m228Otvaranje SENSE  – Centra za tranzicijsku pravdu (CTP)  održat će se u petak 13. listopada 2017. u 19:30 na Danteovom trgu 3, I kat, u Puli, priopćila je udruga Documenta.

Na otvorenju Centra okupljenima će se obratiti Serge Brammertz, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS), Helen Walasek ekspertica u u području zaštite kulturnog naslijeđa, Mirko Klarin Direktor SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu i Vesna Teršelič voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Uz predstavnike lokalnih vlasti Grada Pule, Istarske županije, aktiviste za ljudska prava iz Hrvatske i regije, na otvaranju Centra će sudjelovati i;

Snežana Stanojković, Tužiteljica za ratne zločine Srbije i njena pomoćnica Jelena Vladisavljev / vršiteljica dužnosti Glavnog tužitelja BiH Gordana Tadić, BiH tužitelji Posebnog odjela za ratne zločine Izet Odobašić i Stanko Blagić / kao i zamjenici Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Jasmina Dolmagić i Darko Klier.

SENSE centar je “nasljednik” Agencije SENSE, koja je u proteklih dvadeset godina redovito i iscrpno izvještavala o postupcima vođenim na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

U prostorijama Centra će istovremeno biti otvorena izložba “Spomenici na nišanu”, kustosice Branke Benčić, koja se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje povijesti i sjećanja u produkciji SENSE – CTP-a i posvećenog postupcima koje je MKSJ vodio za razaranja kulturnog, historijskog i vjerskog nasleđa tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.