Hrvatska, Nekategorizirano

Pavić: U proračunskom razdoblju EU od 2021. do 2027. usredotočit ćemo se na projekte za ostanak mladih u Hrvatskoj

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić najavio je u petak kako će se Hrvatska u sljedećoj financijskoj omotnici – proračunskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine usredotočiti na projekte koji će omogućavati ostanak mladih u našoj zemlji, prenosi Hina.

“U sljedećoj financijskoj omotnici koncentrirat ćemo se na inovacije, razvoj, zaštitu okoliša i stvaranje vrijednosti tako da europskim fondovima osiguravamo radna mjesta koja su bolje plaćena i koja mogu osigurati ostanak mladih u Republici Hrvatskoj”, izjavio je ministar Pavić nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Na tom su sastanku, kako je rečeno, razgovarali o pripremi projekata na području Splitsko-dalmatinske županije koji bi se financirali iz europskih fondova u novom proračunskom razdoblju EU.

Po njegovim riječima, nova financijska omotnica (proračun) EU bit će dovršena za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvom polugodištu 2020., što je, kako je dodao, dobra prigoda za Hrvatsku. Objasnio je kako u vezi s visinom proračuna Europske unije od 2021. do 2027. postoji razlika u stajalištima vezanim za iznos “oko 300 milijarda eura između onog što je iznjedrilo aktualno finsko predsjedanje i onog što Europski parlament traži” te će biti potreban kompromis.

“Osobno ću biti uključen u tzv. trialoge, odnosno pregovore između Europskog vijeća i Europskog parlamenta o pitanju legislative. Nadam se da ćemo do kraja siječnja zatvoriti određena poglavlja tzv. CTA regulative koje će onda omogućiti zemljama članicama da krenu u programiranje. Cilj je hrvatske Vlade zatvoriti financijsku omotnicu, odnosno kao koordinator da zatvorimo za vrijeme našeg predsjedanja kako se ne bi ponovila situacija iz sadašnje financijske omotnice da Europski parlament kasni”, objasnio je Pavić.

Ocijenio je da je Splitsko-dalmatinska županija uspješna u korištenju novca iz EU fondova, dodajući kako je u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. uz pomoć tih fondova za različite projekte izdvojeno 4,4 milijarde kuna. Istaknuo je kako je razvojnoj agenciji Splitsko-dalmatinske županije (RERA) osigurano “nešto manje od 20 milijuna kuna” za pripremu novih projekata koji će se financirati iz EU fondova.

“Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU upravlja i tzv. teritorijalnom suradnjom, to jest natječajima Hrvatske, BiH i Crne Gore te je dogovorena suradnja graničnih županija s graničnim županijama u Hercegovini na jačanju kapaciteta za prijavu i provedbu projekata”, rekao je Pavić.

Podsjetio je kako je aktualna Vlada zatekla ugovorenost europskih fondova od devet posto, a sad smo nešto malo ispod 80 posto, te je poručio kao “europski fondovi Hrvatsku mijenjaju nabolje”.