Hrvatska, Nekategorizirano

Platforma 112: Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora gospodinu Jandrokoviću

large_platforma_112Platforma 112 uputila je otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog Sabora, gospodinu Jandrokoviću, u kojem upozorava kako je potrebno donijeti odluke o imenovanju stručne javnosti u radna tijela Sabora.  Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora, gospodine Jandrokoviću,

prošlo je više od osam mjeseci od konstituiranja sadašnjeg devetog saziva Hrvatskog sabora. Iako smo svjesni da je zbog preslagivanja vladajuće većine došlo i do zastoja u radu Hrvatskog sabora, smatramo da je krajnji trenutak da Hrvatski sabor donese odluke o imenovanju predstavnika zainteresirane i stručne javnosti u niz svojih radnih tijela.

Nakon što su početkom mandata objavljeni javni pozivi, činjenica je da nisu imenovani:
– vanjski članovi saborskih Odbora (natječaj je zatvoren prije pet mjeseci)
– vanjski članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (natječaj je zatvoren prije pet mjeseci)
– članovi Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi (natječaj je zatvoren prije četiri mjeseca)
– članovi Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti (natječaj je zatvoren i poništen prije četiri mjeseca te nije raspisan novi).

Odugovlačenjem odluka marginalizira se demokratski doprinos građana radu Hrvatskog sabora i dodatno gubi povjerenje građana u rad Hrvatskog sabora.
Zbog toga ovim putem apeliramo da Hrvatski sabor do ljetne stanke donese neophodne odluke i uključi predstavnike zainteresirane i stručne javnosti u svoj rad.

Gordan Bosanac,
u ime Platforme 112.