Aktivizam, Nekategorizirano

Političar i antikorupcijski aktivist Aleksej Navaljni dobitnik nagrade Saharov

Ruski oporbeni političar i antikorupcijski aktivist Aleksej Navaljni dobitnik je nagrade Saharov Europskog parlamenta za slobodu mišljenja, objavio je parlament u srijedu.

Potpredsjednica Parlamenta Heidi Hautala objavila je dobitnika Nagrade Saharov za 2021. godinu, nakon što je prethodno odluku o laureatu donijela Konferencija predsjednika koju čine predsjednik EP-a i čelnici klubova zastupnika, priopćio je Europski parlament (EP).

Predsjednik EP-a David Sassoli rekao je da se Aleksej Navaljni “dosljedno borio protiv koruptivnog režima Vladimira Putina, a svojim je političkim kampanjama i aktivnošću na društvenim mrežama pomogao u razotkrivanju slučajeva kršenja prava te je dobio potporu milijuna ljudi diljem Rusije” te da je “zbog toga je otrovan i bačen u zatvor.“

„Dodjelom Nagrade Saharov Alekseju Navaljnom odajemo priznanje njegovoj neizmjernoj osobnoj hrabrosti i ponovno ističemo nepokolebljivu potporu Europskog parlamenta zahtjevu da se bez odgode pusti na slobodu“, dodao je Sassoli.

Hautala je rekla da je „ove godine Nagrada Saharov za slobodu mišljenja dodijeljena borcu za promjene”.

Aleksej Navaljni pokazao je veliku hrabrost u pokušajima da ruskom narodu vrati slobodu izbora. Dugi niz godina bori se za ljudska prava i temeljne slobode u svojoj zemlji. To ga je koštalo slobode, a umalo i života. U ime Europskog parlamenta pozivam na njegovo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu”, rekla je potpredsjednica EP-a.

Uz Navaljnog kandidati za ovogodišnju nagradu bili su skupina od 11 afganistanskih žena te aktivistica za ljudska prava i bolivijska političarka Jeanine Anez.

„Europski parlament danas također odaje počast skupini afganistanskih žena koje su ušle u uži izbor za Nagradu Saharov zbog svoje strastvene borbe za jednakost i ljudska prava. Odlučili smo pohvaliti hrabrost tih žena jer su one među prvima bile izložene kršenju najosnovnijih prava i sloboda nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom“, dodala je.

Borba protiv korupcije u Rusiji

Aleksej Navaljni ruski je oporbeni političar, aktivist u borbi protiv korupcije te glavni politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međunarodnu pozornost privukao je nakon organiziranja prosvjeda protiv predsjednika Putina i njegove vlade. Pokušao se kandidirati za predsjednika te je zagovarao reforme i borbu protiv korupcije. U kolovozu 2020. Navaljni je otrovan i mjesecima se oporavljao u Berlinu.

Uhićen je nakon povratka u Moskvu u siječnju 2021. Osuđen je na zatvor te mu je preostalo više od dvije godine kazne. U kažnjeničkoj je koloniji visoke razine sigurnosti, a krajem ožujka 2021. prosvjedovao je dugotrajnim štrajkom glađu zbog nedostatka pristupa zdravstvenoj skrbi. Ruski sud zabranio je u lipnju 2021. rad lokalnih ureda Alekseja Navaljnog i njegove zaklade za borbu protiv korupcije, a ruske su ih vlasti svrstale na listu ekstremističkih i nepoželjnih.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja, prvi put dodijeljena Nelsonu Mandeli i Anatoliju Marčenku 1988., najviše je priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava. Dodjeljuje se pojedincima, skupinama i organizacijama koji su iznimno pridonijeli zaštiti slobode mišljenja.

Europski parlament će nagradu, uz pripadajući iznos od 50 000 eura, svečano dodijeliti 15. prosinca plenarnoj sjednici u Strasbourgu. (Hina)