Aktualno, Nekategorizirano

Politička dimenzija prava na pobačaj

pobacaj_crU Hrvatskoj gostuje istaknuta poljska političarka i feministička aktivistkinja Barbara Nowacka, čelnica pokreta “Spasimo žene” (Ratujmy kobiety). Tim povodom, u petak, 27. 10. 2017. godine u 17h u Dvorani Mueller Kina Europa održat će se tribina na kojoj će o konzervativno-klerikalnim napadima na ljudska prava žena u Poljskoj i Hrvatskoj, uz Nowacku, govoriti i Sandra Benčić, aktivistkinja Centra za mirovne studije, uz moderiranje novinarke Ivane Dragičević.

Poznato je kako se žene u Poljskoj bore s ograničenjima reproduktivnih prava od 1993. godine, kada je uvedena zabrana pobačaja koji nemaju čvrsto medicinsko opravdanje. Posljednjih godina tamošnja vlast razrađuje zakonsku regulativu kojom bi se zabrana pobačaja dodatno radikalizirala.

Naime, novim zakonom bi se svaki pobačaj, pa čak i spontani, mogao proglasiti kaznenim djelom. U Poljskoj je pobačaj legalan isključivo u tri slučaja: kada je ženi ugroženo zdravlje ili život, kad je fetus teško malformiran i kad je trudnoća posljedica silovanja. Poljski parlament je prošle godine pustio u proceduru inicijativu koja pobačaj kriminalizira do te mjere da se kazneno progone čak i žene koje dožive spontani pobačaj, dok je istovremeno odbacio Inicijativu za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev. Odluke vlasti uzrokovale su žestoki revolt Poljakinja koje su pokrenule Opći ženski štrajk u listopadu prošle godine. Oko 100.000 žena odjevenih u crno prosvjedovalo je širom Poljske protiv planova o postroženju ionako restriktivnog zakona o pobačaju, i to uspješno, prijedlog zakona odbačen je u parlamentu samo par dana nakon prosvjeda, piše Vox Feminae.

Točno godinu dana kasnije, žene u Poljskoj i dalje trpe klerikalne i konzervativne napade na svoja prava, pri čemu nažalost možemo povući brojne paralele s trenutnim društveno-političkim ozračjem u Republici Hrvatskoj. Prijedlog radikalno restriktivnog zakona o abortusu u Poljskoj je prošle godine osmislila i predala parlamentu konzervativna udruga Ordo Iuris. Danas udruga Vigilare predaje Hrvatskom saboru peticiju za zakonsku zabranu pobačaja. Čeka li žene u Hrvatskoj sudbina Poljakinja?

Barbara Nowacka istaknuta je poljska političarka i feministička aktivistkinja koja je na izborima 2015. ujedinila lijeve stranke i pokrete u koaliciju Ujedinjene ljevice te bila njezinom kandidatkinjom za poljsku premijerku. Godinu dana kasnije, bila je među ključnim organizatoricama velikog Općeg ženskog štrajka, kojim su Poljakinje obranile vlastita ljudska i reproduktivna prava. Danas predvodi pokret „Spasimo žene“ (Ratujmy kobiety).

Tribinu organizira Zaklada Friedrich Ebert.