Aktivizam, Nekategorizirano

Predavanje Dinka Peračića u Centru Solar o ulozi splitskog Pazara i Peškarije u revitalizaciji centra grada

U petak 28. siječnja s početkom u 18 sati, na 2. katu Ban Mladenove 9 u Varošu, održat će se 13. i ujedno posljednje po redu predavanje u sklopu Foruma Udruge „GET“ kojim se, tijekom provedbe EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ (UP.04.2.1.07.0150), želi potaknuti konstruktivni dijalog o potrebama lokalne zajednice, navodi Nikolina Rupčić iz Centra Solar.

Arhitekt Dinko Peračić, docent na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije u Splitu i suosnivač i član udruge Platforma 9,81 koja se bavi arhitekturom i kulturom prostora, pojasnit će važnost uloge splitskog Pazara i Peškarije u revitalizaciji centra grada. Na predavanju će se predstaviti Prostorno-programska studija rekonstrukcije tržnice i ribarnice i razvoja mreže splitskih tržnica te prikazati i aktualni zahvati na sanaciji Pazara. Važnost planiranja i raspodjele gradskih prostora namijenjenih slobodnim oblicima druženja i obavljanju javnih funkcija lokalne zajednice oduvijek je predstavljalo relevantno urbanističko pitanje. Kroz izgled i dizajn javnog prostora utječe se na oblike društvene integracije i na odnos građana prema gradu kao cjelini. Gradske tržnice izvor su radnih mjesta i lokalnog bogatstva, direktno su povezane s lokalnom proizvodnjom, predstavljaju izlog za gradove i njihove četvrti, a svojim bukoličkim sadržajem nerijetko u te iste gradove i četvrti unose dašak života. No, one nisu samo mjesto prodaje, već mjesto susreta, druženja, novosti i gradskih „ćakula“, ali „neuredno“ korištenje javnih prostora nerijetko dovodi do sukoba, konkretno onih koji zarađuju svoj kruh i onih koji „žele vratiti dostojanstvo” Dioklecijanovom gradu i njegovim rimskim korijenima, pri čemu treba imati mjeru. Naime, urbana regeneracija često pleše na rubu procesa kao što su gentrifikacija i muzealizacija, što svakako treba imati na umu te uključiti sve sudionike procesa, a prostorne namjene prilagoditi primarno kupcima, ali i samim korisnicima. Fokus razgovora biti će dakle tržnica kao javni sadržaj i mjesto po mjeri građana Splita.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. dodijeljenim umjetničkoj organizaciji IKS Festival, nositelju ovog projekta, uz partnere Grad Split, Udrugu stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET“ i Splitsko-dalmatinsko društvo za celijakiju nastojimo uključiti i lokalnu zajednicu da postane aktivni sudionik u iznošenju i oblikovanju ideja i prijedloga na odluke bitne za istu.

Prijave na predavanje zaprimamo putem kalendara događanja na web stranici www.centar-solar.eu. Predavanje će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama, a za sve informacije pratite nas i na društvenim mrežama, na Facebook stranici Centar Solar i Instagram profilu @centarsolar.