Aktivizam, Nekategorizirano

Projekt Solar informira o suživotu s celijakijom i dijabetesom

„Imati ga istovjetno je i vožnji dvosmjernom cestom. Skretanjem ulijevo riskiraš sudar s vozilom iz suprotnog smjera – hipoglikemija, skretanjem u desno postoji mogućnost da upadneš u jarak i osjećaš posljedice do kraja života – hiperglikemija.“, metaforički nam opisuje suživot s dijabetesom Branko Lulić, predsjednik Splitskog dijabetičkog društva, naših susjeda sa 1. kata Ban Mladenove 9 u Varošu. Mnogi ga više vole definirati stanjem nego bolešću, možda jer te natjera da zastaneš, zamisliš se, usporiš ritam, konačno pretumbaš životne prioritete i zdravim navikama definiraš stabilan i ravnomjeran trag kretanja glukoze u organizmu.

EU projekt „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ (UP.04.2.1.07.0150) programom Zdravi Varoš i u listopadu posvećuje nekoliko dana ljudima koji za „podstanare“ imaju celijakiju i dijabetes, a kako to obično i biva sa neželjenim stanarima, bez definiranog ugovora o najmu i uređenih međusobnih odnosa, osjećaju se kao gost u vlastitom tijelu.

Edukacije „Kako prepoznati dijabetes“ i „Kako prepoznati celijakiju“ obogatili smo novim besplatnim tematskim radionicama i predavanjima. Ako se pitate kada, u kojim slučajevima i zašto dolazi do imunosnih reakcija, što ih uzrokuje i koje su posljedice po život i zdravlje takvih reakcija, osobito kod osoba s autoimunim bolestima, pojasnit će vam imunolog dr. Marin Petrić, gost naše interaktivne radionice u srijedu 27. listopada s početkom u 18:00 sati. Istog dana s početkom u 19:30 u Centar Solar dolazi nam već rado viđen gost gastroenterolog dr. Žarko Ardalić koji će vas, uz znakovite video ilustracije, upoznati sa kolorektalnim karcinomom kao ozbiljnom komplikacijom celijakije i dijabetesa. U četvrtak 28. listopada s početkom u 18:00 sati svoja iskustva i savijete o tome kako educirati oboljele o načinu ponašanja i novim prehrambenim i životnim navikama nakon što se suoče s cjeloživotnom dijagnozom, te kako i što koristiti u kontroli svoje bolesti na edukativnom predavanju podijeliti će s nama gošća Marija Bandić, medicinska sestra i edukatorica u Zavodu za dijabetes. Listopadski program Zdravog Varoša zaključit ćemo u petak 29. listopada u 18:00 sati, a kako drugačije nego s prstima u brašnu i uz miris slanih bezglutenskih kolača koje će nam na radionici pripremati stručna suradnica Splitsko-dalmatinskog društva za celijakiju Dragana Pavičić, zadužena za cjelokupan program Zdravi Varoš.

Nositelj ovog projekta umjetnička organizacija IKS Festival, zajedno sa partnerom Splitsko-dalmatinskim društvom za celijakiju, uz pomoć bespovratnih financijskih sredstava u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u Centru Solar na 2. katu Ban Mladenove 9 stvara zajednicu u kojoj se pojedinci mogu osjećati kao u svome domu, u kojoj se razmjenjuju znanja i iskustva suživota s ovim neobičnim „podstanarima“.

„Godišnja cijena dijabetesa iznosi danas 5 milijardi kuna, a 88% tog iznosa otpada na sanaciju komplikacije šećerne bolesti. Prije 5-6 godina prešao sam na intenziviranu terapiju koja oponaša stanje organizma, odnosno funkcioniranje gušterače. Dnevno 4 puta primam inzulin, a jedem 3 puta. No nije sve u broju primljenih inzulina i obroka, bitno je i što ću fizički raditi kako ne bih riskirao hipoglikemiju. Mi smo vam kao plesači na žici.“, nastavlja Branko Lulić. Treba naučiti hodati po žici, jer lako je dok se hoda nekoliko centimetara iznad zemlje, ali kada se dosegnu visine dostojne predstave to postaje životni izazov.

Pozivamo i vas da rezervirate svoje mjesto na našim besplatnim predavanjima i radionicama bez obzira jeste li plesači na žici ili samo promatrač jer, kao i svakom umjetniku, i ovim plesačima publika je podrška. Prijave primamo putem web kalendara na našoj internet stranici www.centar-solar.eu, a za sve informacije tu smo i na društvenim mrežama, na Facebook stranici Centar Solar i na Instagram profilu @centarsolar.