Hrvatska, Nekategorizirano

Niz besplatnih radionica u splitskom Centru Solar i u listopadu

Jesen je sramežljivo ispreprela svoje prste među tijesnim kaletama Velog Varoša pokušavajući ostaviti tople otiske na poznatoj kamenitoj scenografiji. I dok grad polako usporava svoje korake, u Centru Solar u Ban Mladenovoj 9 stvari se tek zagrijavaju, navodi se u priopćenju Centar Solar.

Provedba EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ (UP.04.2.1.07.0150), čiji je nositelj umjetnička organizacija IKS Festival, i ovaj pospani jesenski listopad učinit će uzbudljivijim.

Umjetnost pokreta, suvremeni ples, protagonist je naših popodnevnih termina ponedjeljkom i četvrtkom. Uz Luciju Zalović, plesačicu i plesnu pedagoginju, ponedjeljkom u 18:00 sati mladi će, zamišljenom neprekinutom linijom, opisati tijelo u pokretu, dok će odrasli u 19:15 h razumijevanjem dinamike zaroniti u svijet kompozicije i strukture. Karolina Šuša, plesačica, pjevačica i izvođačica, naše najmlađe polaznike četvrtkom u 17:45 suočavat će s greškom koja doprinosi autentičnosti pojedinca i stvara kreativne svjetove, a školarce će u 18:00 ohrabriti da puste svoj glas i učiti kako se tijelo putem glasa izražava.

Akademska slikarica Tončica Kuzmanić, srijedom u 18:00 sati, upoznavat će djecu i mlade s likom i djelom švicarskog umjetnika Alberta Giacomettia. Njegove prepoznatljive skulpture poznate još i pod nazivom „tanki ljudi“ kreativne ruke naših polaznika reproducirat će u nešto manjem obliku koristeći se aluminijskom folijom.

Kontinuirani kulturno umjetnički program Centra Solar ovaj mjesec obogaćen je i sa dvije nove radionice Bioelektričnih sklopova u umjetnosti u suradnji sa Prirodoslovnim muzejom i Zoološkim vrtom Split. U petak 8. listopada s početkom u 17:00 sati polaznici će, uz Hrvoja Cokarića, osvijestiti mogućnosti komuniciranja biljaka međusobno i sa drugim bićima uz praktičnu demonstraciju eeg uređaja koji signal biljke pretvara u zvuk. Na radionici koja će se odviti u subotu 9. listopada u 16:00 sati poželjno je da polaznici dođu sa svojom biljkom kako bi njen signal „preveli“ u tonski zapis.

Ni u listopadu nismo zaboravili na zdravlje pa smo, kroz programsku liniju Zdravi Varoš u suradnji sa Splitsko dalmatinskim društvom za celijakiju, kraj mjeseca posvetili podizanju svjesnosti o celijakiji i dijabetesu. Ponovno ćemo ugostiti razne medicinske stručnjake na našim edukativnim radionicama i predavanjima, a zahvaljujući Dragani Pavičić, stručnoj suradnici Splitsko dalmatinskog društva za celijakiju, Centrom Solar opet će se širiti miris slanih bezglutenskih kolača- ističu u priopćenju.

Udruga stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET“, provoditelj diskurzivnog programa ovog projekta, začiniti će ovaj jesenski mjesec početkom Foruma. Forum otvaraju u utorak 5. listopada u 19:00 sati predavanjem magistra sociologije Matea Gudića na temu „Održiva mobilnost u staroj gradskoj jezgri i kontaktnoj zoni grada Splita – problemi i mogućnosti“.

Koristeći bespovratna financijska sredstva u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. nastojimo animirati građane da usprkos sjeti i melankoliji koje ispadaju iz džepova turobnog balonera jeseni nastave stvarati nova prijateljstva i tople uspomene na 2. katu Ban Mladenove 9 – zaključuje Centar.

Rezervirajte i svoje mjesto na našim besplatnim aktivnostima prijavom putem web kalendara na internet stranici www.centar-solar.eu. A za sve informacije pratite nas i na Facebook stranici Centar Solar i Instagram profilu @centarsolar.