Hrvatska, Nekategorizirano

Kroz čaroliju prosinca uz bogat program Projekta Solar u Varošu

Foto: Centar Solar

Za mnoge najljepši mjesec u godini možda posebnim upravo učini bogati program koji u Centru Solar priprema umjetnička organizacija IKS Festival zajedno sa svojim partnerima, u sklopu provedbe EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ , navodi u priopćenju Centar Solar koje prenosimo u cjelosti.

Nešto je uistinu čarobno u zraku tijekom prosinca. Ne sumnjamo da će dio te čarolije ispuniti i 2. kat Ban Mladenove 9 u Varošu i da će svatko, u nizu besplatnih aktivnosti, pronaći baš ono nešto za sebe.

Lucija Zalović i Karolina Šuša pobrinut će se da i ovog mjeseca ples korača na vrijeme slijedeći taktove glazbe. Karolina će četvrtkom 2. i 9. prosinca i petkom 3. i 10. prosinca u 17:45 sati s najmlađima istražiti svijet emocija i ohrabriti ih da osjećaje izraze pokretom, a u 18:00 sati školarce će u plesu potaknuti na korištenje igre, čuvara mašte i tjelesnog glasnogovornika slobode. Lucija će se subotom 4. i 11. prosinca i nedjeljom 5. i 12. prosinca u 10:00 sati s mladima, a u 11:15 sati i s odraslima upustiti u svijet koreografije i otkriti im cijeli spektar mogućnosti stvaranja i oblikovanja plesnog materijala u plesne sekvence.

Nakon uspješne prve multimedijalne likovne radionice posvećene književnosti u prosincu s riječi prelazimo na slike u pokretu odnosno animirani film. Akademska slikarica Tončica Kuzmanić, srijedom s početkom u 18:00 sati, oživjet će često zanemareni likovni aspekt ove umjetnosti na kojem sve i počiva.

U prosincu započinjemo i sa Školom kreativnih tehnika u managementu. O tome kako organizirati događanje saznajte na našoj prvoj istoimenoj edukativnoj radionici. Kroz sedmodnevni ciklus predavanja s početkom u 18:00 sati, tijekom prva dva tjedna prosinca, Luka Šimić će razmijeniti svoja iskustva i podijeliti informacije na koji način pristupiti organizaciji i osigurati uvjete za uspješnost. Ponedjeljak 13. i srijeda 15. prosinca u 17:00 sati kroz fundraising malih projekata provest će vas Goran Biličić, predsjednik Info zone, vrsni poznavalac natječaja putem kojih se mogu prikupiti financijska sredstva u svrhu produkcije ili prezentacije vlastitih ideja. Školu kreativnih tehnika u managementu u prosincu zaključujemo edukativnom radionicom o copywritingu i community managementu. U ponedjeljak 20. i srijedu 22. prosinca s početkom u 17:00 sati copywriter Ana Mladina Puljak otkriti će vam kako kreirati oglase koji pozivaju na akciju, kako privući ciljanu skupinu i kako kroz ciljan sadržaj voditi strategiju društvenih mreža.

U Centru Solar nismo zaboravili ni o brzi za okoliš pa će tako Darko Škrobonja, multimedijalni umjetnik i filmski autor, u četvrtak 16. prosinca u 17:00 sati održati radionicu fotografije na temu zaštite okoliša, a u petak 17. prosinca u isto vrijeme radionicu ekologije u umjetnosti.

Nakon velike zainteresiranosti na listopadskim radionicama ponovno ćemo se susresti s neverbalnom komunikacijom biljnog svijeta. Hrvoje Cokarić, čovjek koji „priča“ s biljkama, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom i marjanskim Zoološkim vrtom, vraća nam se s dvije nove radionice. U subotu 18. prosinca u 18:00 sati biljke će opet zazvučati zahvaljujući EEG uređaju, a glazbeni signal razlikovat će se ovisno o vrsti biljke i stanju u kojem se nalazi. U isto vrijeme u nedjelju 19. prosinca biljke će zasvirati. Grupa klasičnih i suvremenih glazbenika priredit će vam pravi mali glazbeni spektakl s jednom biljkom, a budući da smo u mjesecu Božića možda to upravo bude bor, jela ili smreka.

Udruga stanovnika povijesne jezgre grada Splita „Get“ i u prosincu nastavlja s Forumom u sklopu svog diskurzivnog programa, stoga poslijepodnevni raspored prilagodite nizu novih zanimljivih predavanja s početkom u 18:00 sati. U Centar Solar u petak 3. prosinca iz Zadra stiže Frane Brajković, predsjednik Mjesnog odbora Poluotok, dok će u utorak 7. prosinca Dalibor Popović, član udruge „Građanska inicijativa Split“, pričati o sudjelovanju građana Splita u procesu upravljanja starom gradskom jezgrom. Marin Spetič, magistar sociologije i voditelj projekata u Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, u utorak 14. prosinca upoznat će vas s gospodarenjem otpadom u gradskoj jezgri, a za utorak 21. prosinca Srđan Marinić, vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita i predsjednik Društva Marjan, pripremio je predavanje o zonama konzervatorske zaštite.

IKS Festival, nositelj ovog projekta, uz partnere Grad Split, Udrugu stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET“ i Splitsko-dalmatinsko društvo za celijakiju, zahvaljujući bespovratnim sredstvima u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., i ovaj čarobni prosinac učinit će originalnijim jer kroz kojekakve aktivnosti omogućuje da u kreativnom ambijentu Velog Varoša obogatite vlastito iskustvo prije nego se prepustite božićnim radostima grada.

Očekujemo vas na našim besplatnim aktivnostima, a prijaviti se možete putem web kalendara na našoj internet stranici www.centar-solar.eu. Radionice i predavanja održavat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Za sve ostale informacije pratite nas i na društvenim mrežama, na Facebook stranici Centar Solar i Instagram profilu @centarsolar.