Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvoje Cokarić na radionici u splitskom Centru Solar uči o neverbalnoj komunikaciji biljnog svijeta

Možda nisu toliko živahne i antropomorfne kao Cvijeće i drveće iz Disneyevog ciklusa Silly Symphonies, toliko osvetoljubive kao Kaktus Car i toliko fantazmagorične da vam daju posebne moći kao čarobni hrast iz Čudesne šume Sunčane Škrinjarić, ali da su magične i fascinirajuće zasigurno jesu. Sa vijencem u kosi i gracioznim plesnim koracima, rimska božica Flora učinila je zeleno kraljevstvo glamuroznim i šarmantnim. S toliko nam bliskim svijetom biljaka dijelimo naše životne prostore, no jeste li se ikada upitali mogu li nas razumjeti, kako se osjećaju i kojim jezikom nam se obraćaju – navodi u pozivu na radionicu Nikolina Rupčić, voditeljica komunikacija za Projekt Solar.

Odgovore na ova pitanja potražite u Centru Solar, u Ban Mladenovoj 9, na našim besplatnim listopadskim radionicama Bioelektričnih sklopova u umjetnosti. Hrvoje Cokarić, u suradnji sa Prirodoslovnim muzejom i marjanskim Zoološkim vrtom, dočarat će vam magiju biljnog svijeta i dokazati da one uistinu reagiraju na kontakt i emocije onih koji ih okružuju. U petak 8. listopada s početkom u 17:00 h s Hrvojem ćete upoznati povijest upotrebe bioelektričnih sklopova i susresti se sa neverbalnom komunikacijom koja, osim što je svojstvena čovjeku i životinjama, postoji i u biljnom svijetu. Nakon predavanja Hrvoje će pomoću EEG uređaja električnu aktivnost biljke pretvoriti u zvuk. Na radionici koja će se održati u subotu 9. listopada s početkom u 16:00 h fokus će biti na različitim vrstama interakcija između čovjeka i biljke, ali i mogućnosti komponiranja glazbe pomoću biljke. Poželjno bi bilo da polaznici radionice donesu jednu svoju biljku kako bi sudjelovali u snimanju i produciranju njezinih notnih zapisa. Pridružite nam se i otkrijte kako zvuči vaš zeleni partner s kojim dijelite dom jer radionice su namijenjene svima, od onih koji su navršili 12 godina pa do onih koji su već duboko zakoračili u treću životnu dob – ističe se u pozivu.

Kroz kulturno umjetničku programsku liniju EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ (UP.04.2.1.07.0150), čiji je nositelj umjetnička organizacija IKS Festival, pripremili smo niz besplatnih edukativnih radionica o zaštiti okoliša i prirode. U sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, bespovratna financijska sredstva u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) dodijeljena ovom projektu koristimo i kako bismo potaknuli polaznike da o prirodi razmišljaju na jedan drugačiji način i da zli Kaktus Car iz Čudesne šume Sunčane Škrinjarić i kroz ovaj projekt nađe svoj način da procvjeta – zaključuje se u pozivu.

Prijave na radionice vrše se putem web kalendara na našoj internet stranici www.centar-solar.eu, za sve informacije o ovim i budućim radionicama osim na našoj internet stranici pronaći ćete i na Facebook stranici Centar Solar i Instagram profilu @centarsolar.