Aktualno, Nekategorizirano

Projekt Solar zaokružuje svoj šetosmjesečni ciklus programa Zdravi Varoš

Na fotografiji Aron Smešny, Rada Veštić i Dragana Pavičić, foto: Centar Solar

I u studenom se družimo na već poznatoj lokaciji u Centru Solar u Ban Mladenovoj 9, u sklopu programa Zdravi Varoš. Nakon prošlotjednog uspješnog predavanja o crijevnoj flori, ove srijede 17. studenog s početkom u 18 sati Aron Smešny, diplomirani inženjer biologije, upoznat će vas s medicinskim korištenjem endokanabinoida u svrhu prevencije bolesti i zaštite zdravlja uz pomoć CBD-a.

Studeni je mjesec svjesnosti o dijabetesu, a u Centru Solar ga obilježavamo završnim ciklusom naših edukacija posvećenih upravo ovom tihom ubojici sadašnjice i kameleonskoj napasnici celijakiji. Program Zdravi Varoš provedbom EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ (UP.04.2.1.07.0150) i ovog mjeseca nekoliko dana usredotočit će se na dotične bolesti koje te, poput zlikovaca iz nekih stripova u potrazi za dominacijom, uvuku u priču bez izlaza, suoče s nekom novom realnošću, a nestaju tek s uništenjem tijela vlastitog domaćina. I tu si gdje jesi, u suživotu s bizarnim i neuobičajenim suputnicima, ali na posljetku, svakog superjunaka definira upravo vlastita ranjivost i vječna borba sa ozloglašenim negativcima.

Edukacije „Kako prepoznati celijakiju“ i „Kako prepoznati dijabetes“ započinjemo, a kako drugačije nego ukusnim zalogajem, jer u petak 19. studenog u 18 sati stručna suradnica Splitsko-dalmatinskog društva za celijakiju Dragana Pavičić, zadužena za cjelokupan program Zdravi Varoš, ponovno će s našim polaznicima pripremati slasne bezglutenske slane kolače. U ponedjeljak 29. studenog u 18 sati gošća edukativnog predavanja Goranka Radić, viša medicinska sestra i edukatorica u Zavodu za dijabetes, upoznat će vas sa stanjem hipoglikemije, a imunolog dr. Marin Petrić, gost interaktivne radionice u utorak 30. studenog s početkom u 18 sati, odgovorit će na pitanje zašto su alergije u porastu kod svih dobnih skupina. Program Zdravi Varoš zaključit ćemo taj isti utorak u 19:30 sati edukativnom radionicom o utjecaju patogena u probavnom sustavu kod autoimunih bolesti na kojoj će gostovati rado viđen uzvanik Centra Solar, dr. Žarko Ardalić.

Umjetnička organizacija IKS Festival, nositelj ovog projekta, zajedno sa svojim partnerima Gradom Splitom, Udrugom stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET“ i Splitsko-dalmatinskim društvom za celijakiju  bespovratnim financijskih sredstavima u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. zaokružit će šestomjesečni ciklus radionica i predavanja posvećenih super junacima koji nisu plod nečijeg kreativnog uma već vlastite realnosti, koji ne trebaju kostime da bi bili prepoznatljivi, a čije su supermoći definirane upravo snagom i voljom da životne navike prilagode svojim najvećim neprijateljima. Jer „Sve ono što je za zdravog čovjeka pametno, za dijabetičare je obaveza“, naglasio je jedan od polaznika, a malena sedmogodišnja Luce izjavila je jednom prilikom kako je „Život bez glutena zanimljiv, hrabar i odvažan, ali ne sviđa mi se to što sam bezglutenac. Do sutra bih mogla nabrajati što ne mogu jesti i zato svaka čast svim bezglutencima što su tako hrabri i odvažni jer ja znam kako im je.“

Ovom prilikom pozivamo i vas da prijavom putem web kalendara na internet stranici www.centar-solar.eu prisustvujete na našim besplatnim radionicama i predavanjima. Radionice i predavanja održavat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Za sve ostale informacije tu smo i na društvenim mrežama, na Facebook stranici Centar Solar i na Instagram profilu @centarsolar.