Aktualno, Nekategorizirano

Projekt Solar i u studenom priprema niz besplatnih aktivnosti u Varošu

Plesom je stvarala apstraktne, fluidne skulpture, na znajući ni sama koliko je i zrak izgledao zaigranije u toj prpošnoj igri pokreta. Tako izgledaju naše plesne radionice u Centru Solar u Varošu. I u studenom nastavljamo s živahnim druženjima, na 2. katu Ban Mladenove 9, u sklopu provedbe EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ (UP.04.2.1.07.0150) – navodi se u priopćenju Centra Solar.

Uz plesačice Luciju Zalović i Karolinu Šušu stvarat ćemo pravu malu izložbu plesnih skulptura. Karolina će, četvrtkom u 17:45 sati, s najmlađima ovoga puta zakoračiti u igru memorije, a sa školarcima će u 18:00 sati istraživati odnos s prostorom, glavnim plesnim partnerom. Subotom u 10:00 sati Lucija će mlade uvesti u senzacionalan svijet valovitih i zakrivljenih plesnih putanja, a u 11:15 sati s odraslima će, kroz igru pozicija, dinamike i oblika, graditi „osjećaj grupe“.

Naše likovne radionice za djecu i mlade od studenog postaju multimedijalne. Ovog mjeseca odlučili smo istražiti suodnos likovne umjetnosti i književnosti. Tončica Kuzmanić, akademska slikarica, srijedom u 18:00 sati, kombiniranim tehnikama ohrabrit će polaznike na likovnu interpretaciju Cesarićeve Voćke poslije kiše.

Držeći se one da „Prava zdravstvena reforma počinje na vašem tanjuru, a ne u nekom ministarstvu“, kroz programsku liniju Zdravi Varoš u suradnji sa Splitsko dalmatinskim društvom za celijakiju, 10. i 17. studenog u 18:00 sati na edukativnim predavanjima koje će održati Aron Smesny, diplomirani inženjer biologije, imat ćete priliku upoznati se sa crijevnom florom i prehrambenim navikama potrebnim za održavanje zdrave ravnoteže, te sa medicinskim korištenjem endokanabinoida u prevenciji bolesti i zaštiti zdravlja. Za kraj mjeseca pripremamo niz edukativnih radionica i predavanja s posebnim naglaskom na celijakiju i dijabetes. I ovoga puta u goste dovodimo medicinske stručnjake, a na radionici naše Dragane Pavičić, stručne suradnice Splitsko dalmatinskog društva za celijakiju, tanjure punimo novim bezglutenskim slanim kolačima.

Nastavljamo i s diskurzivnim programom Udruge stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET”, naših projektnih partnera. Nakon dva uspješna predavanja održanih u listopadu u sklopu Foruma, utorke u studenom u 18:00 sati rezervirajte za nove inspirativne teme. Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, 2. studenog upoznat će vas s provedbom projekata na području gradske jezgre Šibenika, arhitektica Mariana Bucat, jedna od osnivačica i aktivnih članica Udruge Dobre Dobričević, 9. studenog pričati će o supstrukacijama Dioklecijanove palače i o potencijalnim korištenjima istih na sveopće zadovoljstvo, a njezina kolegica  arhitektica Tea Truta 16. studenog otkrit će vam koja je uloga arhiva DAS-a u praćenju promjena unutar stare gradske jezgre. S Janom Jelavić, profesoricom povijesti umjetnosti i grafičkom dizajnericom, 23. studenog razglabat će se o zaštiti, prezentaciji, regulaciji i funkciji gradskog parka Đardina, a Lujana Paraman, arheologinja pri Muzeju grada Trogira, 30. studenog pokušat će dati odgovor na pitanje ima li pomaka u prostornim i kulturnim politikama u povijesnoj jezgri Trogira. Predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad grada Dubrovnika Marin Krstulović Forumu će se pridružiti u subotu 20. studenog u 16:00 sati s informacijma o internom popisu stanovništva kojim su mjerili broj stanovnika stare gradske jezgre Dubrovnika.

Projektom, čiji je nositelj umjetnička organizacija IKS Festival uz partnere Grad Split, Udrugu stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET“ i Splitsko-dalmatinsko društvo za celijakiju, financiranim bespovratnim sredstvima u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., potičemo druženja, kreativnost, ali i razmišljanja o načinu i kvaliteti života u ovom kutku Mediterana.

Očekujemo vas na našim besplatnim aktivnostima, a prijaviti se možete putem web kalendara na našoj internet stranici www.centar-solar.eu. Za sve ostale informacije pratite nas i na društvenim mrežama, na Facebook stranici Centar Solar i Instagram profilu @centarsolar – zaključuje se u priopćenju.