Aktualno, Nekategorizirano

Predstavljanje publikacije ‘Zajednički narativi: Podržavanje pomirenja putem premošćivanja razlika u podijeljenim narativima’

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva na predstavljanje publikacije Zajednički narativi: Podržavanje pomirenja putem premošćivanja razlika u podijeljenim narativima koje će se održati u četvrtak, 9. lipnja od 18:00 do 19:30 sati.

Publikaciju Zajednički narativi: Podržavanje pomirenja putem premošćivanja razlika u podijeljenim narativima stvaralo je više od 100 mladih iz pet država regije (Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske) s ciljem zajedničkog kritičkog sagledavanja postojećih formalnih i neformalnih verzija povijesti o ratovima devedesetih godina.

Autor samog projekta u okviru kojeg je publikacija nastala je Mario Mažić, osnivač Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska, koji je zajedno s Majom Nenadović i urednik Zajedničkih narativa.

Kvalitetu projekta prepoznala je i Nacionalna savjetodavna komisija za ljudska prava koja je 2019. Inicijativi mladih za ljudska prava – Hrvatska dodijelila nagradu Francuske Republike za ljudska prava „Sloboda-jednakost-bratstvo“.

Knjiga Zajednički narativi alat je za zagovaranje pomirenja. Stvorili su je mladi iz poslijeratne generacije. (…) Knjiga svjedoči o činjenici da (mladi) ljudi, kada im se pruži prilika da se sretnu i razgovaraju o kontroverznim pitanjima iz prošlosti, to mogu učiniti bez prijetnji i nasilja. Ona također svjedoči o sposobnosti mladih ljudi da vode napore zagovaranja pomirenja, jer su autori knjige pokazali zrelost od koje bježe mnogi od trenutnih političkih vođa naših država. – zaključno su naveli Maja i Mario.

Na predstavljanju publikacije govorit će dio mladih ko-autora_ica iz svih pet država koje su bile uključene u projekt: Nikola Kandić, Vuk Vujisić, Viktorija Stanković, Engjell Hamiti i Maja Žilić, a razgovor će moderirati programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava, Branka Vierda.

Molimo sve zainteresirane da se registriraju za sudjelovanje uživo ili online do 9. lipnja do podneva putem formulara na poveznici:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevrRksi4b08-Pra3_aLD-qBg6mUn63W2qk1dm-9CXtxZ_V7g/viewform

(Izvor: www.yihr.org)