Aktualno, Nekategorizirano

Premijera predstave Bura – predstave koja otvara temu izbjeglištva i odgovornosti za izgubljene živote

Premijera autorskog projekta Romana Nikolića naziva Bura održat će se u utorak 8. ožujka u Velikoj dvorani &TD-a s početkom u 20:00.  Reprizne izvedbe pogledajte 9. i 10. ožujka. Predstava je nastala u produkciji umjetničke organizacije Arterarij i u partnerskoj suradnji s Teatrom &TD.
Redatelj i glumac Romano Nikolić otvara 2022. godinu autorskom predstavom Bura koja rastvara temu izbjeglištva i europske te globalne odgovornosti za izgubljene i/ili ugrožene živote, kao i za nepravdu koja se svakodnevno obnavlja u našoj neposrednoj blizini, a koju tako često odbijamo vidjeti. Bura se nastavlja na beskompromisnu i društveno angažiranu estetiku i etiku UO Arterarij koja kontinuirano otvara neuralgične točke nacionalne i globalne zajednice, odupirući se diskriminacijskom nasilju i ugrozi ljudskih prava, odnosno ugrožavanju sloboda stigmatiziranog pojedinca/ke ili čitave zajednice. Nikolićev umjetnički otisak u Buri nastavlja se i razvija s dramaturginjom Doroteom Šušak te izvođačima Franom Maškovićem, Ivom Kraljević, Lukom Knezom te Semihom Adigüzelom koji donosi dokumentarno i aktivističko iskustvo vlastite borbe života u egzilu.
U rujnu 2015. godine svijet je obišla fotografija utopljenog, trogodišnjeg, sirijskog dječaka Alana Kurdija čije je tijelo pronađeno na obali Mediterana u blizini Bodruma. Medijska pozornost usmjerena ovom slučaju često je bila naslovljena krilaticom „Ljudskost (Europe) izbačena na obalu“, prokazujući tako najteže posljedice već tada razorne europske moralne krize. Izbjegličko je iskustvo autentična borba u životnoj nuždi čiji rasplet nema i ne može imati pojednostavljen zajednički nazivnik, već nas uvlači u imaginarij paralelnih potencijala koje stvarnost ponekad ugrozi, a ponekad nadmaši. Gotovo sedam godina nakon, autorski tim predstave Bura bavi se osobnim valovitostima, vrzmanjima, (ne)slobodama i nemirima koje u nama provocira suočavanje s ljudima koji se svakodnevno nalaze na našim kontinentalnim, morskim i emotivnim granicama te nas stavlja u poziciju odgovornih svjedoka koji imaju moć postati protagonistima, čak i onda kada to odbijaju činiti.
Redatelj: Romano Nikolić
Dramaturginja: Dorotea Šušak
Scenografija: Romano Nikolić
Kostimografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin
Dizajn svjetla: Vesna Kolarec
Skladatelj: Damir Šimunović
Video projekcije: Ivan Lušičić Liik
Kreativna producentica: Tatjana Aćimović
Asistentica kostimografije: Tina Spahija
Fotograf: Sanjin Kaštelan
Izvođači: Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez i Semih Adigüzel
Produkcija: Arterarij u partnerskoj suradnji s Teatrom &TD
Kontakt za Arterarij: Tatjana Aćimović, 0989349270
Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Fonda za aktivno građanstvo.
Predstava BURA aktivnost je u okviru projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji je kroz EGP financijski mehanizam podržan sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Fonda za aktivno građanstvo.
Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava zajednički provode Inicijativa mladih za ljudska prava, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar, Status M i ARTERARIJ.