Aktualno, Nekategorizirano

Prezentacija projekta "Demenca aCROsSLO"

Demencija poprima razmjere pandemije
Demencija poprima razmjere pandemije

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizira prezentaciju projekta “Demenca aCROsSLO” kojem je cilj povećanje kvalitete života osoba s demencijom u pograničnom području Slovenije i Hrvatske.
Prezentacija će se održati u četvrtak, 20. listopada u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1 (I kat), u 13 sati.
Ovo je prvi EU projekt kojem je cilj u Hrvatskoj potaknuti poboljšavanje i ujednačavanje kvalitete života osoba s demencijom u domovima za starije i njihovim kućama te smanjenje biljega kojeg osobe s demencijom trpe u svojim zajednicama.
Demencija je jedan od najvećih javnozdravstvenih i ekonomskih problema današnjice i poprima razmjere pandemije, naglašava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Uz ostalo i radi starenja stanovništva očekuje se i nadalje povećanje broja osoba koje pate od demencije, a time i njihovih obiteljskih skrbnika i potreba institucionalne njege.

S obzirom da načini provedbe usluga socijalne skrbi osobama s demencijom kod nas nisu usklađeni s njihovim potrebama, nastao je projekt Demenca aCOsSLO s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s demencijom u pograničnom području.

U sklopu projekta Demenca aCROsSLO, vrijednog 412.000 eura, a koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru prekograničnog programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020, domovi umirovljenika/za starije i nemoćne iz Izole, Kopra i Umaga, Grad Umag te Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolesti (HUAB) i slovenski Nacionalni institut za javno zdravstvo će tijekom sljedećih 18 mjeseci ostvariti programe obrazovanja socijalnih i zdravstvenih djelatnika navedenih domova, ujednačavanja socijalnih usluga “Pomoći u kući”, izraditi preporuke za uređivanje demenciji prikladnih odjela u domovima umirovljenika/starijih i nemoćnih i njihovoj gradskoj okolini u hrvatsko-slovenskom prekograničnom području u Istri i promovirati svijest o demenciji.

Iskustva koja će proizaći iz ovog projekta pomoći će i drugim domovima umirovljenika/za starije i nemoćne u Hrvatskoj i Sloveniji u poboljšanju kvalitete života osoba s demencijom o kojima skrbe, usvajanju novih standarda specijalističke njege i skrbi i borbi protiv demencije općenito.

Prezentaciji projekta Demenca aCROsSLO bit će nazočni predstavnici partnera projekta: Doma umirovljenika Izola koji je vodeći partner te Doma Antiolio Gamboc Umag, Grada Umaga, Obalnog doma umirovljenika Koper, Nacionalnog instituta za zdravstvo Slovenije te domaćin ovog događanja i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest.