Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Projekt društvenog poduzetništva RePlast 3D, koji je sufinancirao Europski socijalni fond, ušao u polufinale Europskog natjecanja za društvenu inovaciju

Udruga Visoki jablani s projektom RePlast 3D ušla je u polufinale Europskog natjecanja za društvenu inovaciju 2019.

Jedan su od 30 polufinalista iz 19 zemalja odabranih među 543 prijave iz svih 28 zemalja članica EU i zemalja sudionica programa Obzor 2020 (Horizon 2020). Republika Hrvatska ove godine ima čak tri polufinalista.

Europsko natjecanje za društvene inovacije podržava projekte koji predlažu inovativna rješenja za različite društvene izazove i stvara mrežu ‘radikalnih’ inovatora koji oblikuju društvo na bolje. Ovogodišnje natjecanje usmjereno je na izazov plastičnog otpada.

– Projektom RePlast 3D stvaramo preduvjete za pokretanje društvenog poslovanja u području sekundarnog zbrinjavanja (reciklaže) plastičnog otpada te razvoj inovativnih i kvalitetnih proizvoda u 3D printu – stoji u priopćenju Udruge Visoki jablani.

– Želimo doprinjeti rješavanju dva najveća društvena izazova: očuvanja okoliša te velike i dugotrajne nezaposlenosti teže zapošljivih društvenih skupina.

Natjecanje podržava ideje i projekte u ranoj fazi razvoja. Od 2013. godine, dodijeljene su novčane nagrade za 21 projekt socijalnih inovacija i osigurana obuka nekoliko generacija inovatora iz cijele EU i zemalja Obzor 2020. godine. Ovogodišnje natjecanje je bilo otvoreno za društvene inovatore, poduzetnike, studente, dizajnere, tvrtke i sve ostale koji su željeli pomoći u rješavanju izazova plastičnog otpada.

Polufinalisti će dobiti tehničku pomoć u razvoju svojih projekata i imati priliku sudjelovati na Europskoj akademiji za natjecanje u socijalnim inovacijama.

Ukupno će biti dodijeljeno 200.000 eura u novčanim nagradama. Tri finalista natjecanja 2019. godine dobivaju po 50.000 eura, dok jedan od tri finalista prošlogodišnjeg natjecanja, koji je u proteklih dvanaest mjeseci pokazao najveći društveni utjecaj, dobiva nagradu od 50.000 eura.

Europska akademija za natjecanje u socijalnim inovacijama je intenzivni trodnevni događaj gdje će 30 polufinalista proći obuku iskusnih socijalnih inovatora. Sudionici imaju priliku razviti svoje projekte u poslovne pothvate i umrežiti se s drugim poduzetnim inovatorima. Ove se godine Akademija za društvene Inovacije održava od 16. do 18. srpnja u Torinu, gradu koji je uspješno prebrodio postindustrijske teškoće i postao centar inovacija i kreativnosti.

– Podržite nas u nastojanjima da potvrdimo Republiku Hrvatsku kao značajnog aktera na europskoj mapi društvenih inovatora – pozivaju iz Visokih jablana.

Projekt RePlast 3D doprinosi razvoju društvenog poduzetništva u području zelene ekonomije. Gradi kapacitete partnerskih ODC-a za pokretanje društvenog poduzeća za sekundarno zbrinjavanje plastičnog otpada kroz osposobljavanje 5 nezaposlenih članova udruga, osoba s invaliditetom, i 10 nezaposlenih osoba s invaliditetom, žena i mladih iz manje razvijenog područja RH (Šibensko-kninske županije) za pokretanje poduzetništva i reciklažu plastike.

Projekt je odobren za sufinanciranje na pozivu Poticanje društvenog poduzetništva, a u razdoblju od lipnja 2017. do lipnja 2018. sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

In Portal /CD