Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Projekt pošumljavanja opožarenih područja

B-4Mladi ljudi predstavljaju ogroman potencijal za razvoj koji je na razini društva važno prepoznati i podržati omogućavanjem različitih oblika aktivnog sudjelovanja uključujući i volontiranje. Projekt „FENIKS“ udruge B4 adresira pošumljavanje opožarenih područja kao područje volontiranja, budući da u RH nije dostupan aktivan program koji bi povezao skupine mladih za provedbu ovakvih aktivnosti.

Zvjezdano selo

Projekt „FENIKS“ je koncipiran kroz izradu volonterskog programa pošumljavanja opožarenih područja, osposobljavanje nastavničkog kadra za koordinaciju i menadžment volontera, organiziranje i provedba radionica u području odgoja za volontiranje za učenike i roditelje, pripremu i organiziranje velike akcije pošumljavanja opožarenog područja i provedbu kampanje za promociju školskog volontiranja – ističe Tea Marasović, voditeljica pripreme i provedbe projekata udruge B4.

Trajanje projekta je 15 mjeseci, do 31. kolovoza 2018.

– Projekt se, u suradnji sa srednjom školom „Braća Radić“ iz Kaštel Štafilića, provodi na području Splitsko-dalmatinske županije, obzirom na veliku površinu koja je zahvaćena požarima i realnu potrebu za pošumljavanjem nakon takvih događaja. Drugi je partner Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Split (HGSS – Stanica Split) – dodaje Marasović.

Što se tiče lokacije akcije pošumljavanja, učenici-volonteri SŠ „Braća Radić“ Kaštel Štafilić pošumljavat će područje Zvjezdanog sela na Mosoru, u okolici Splita, a koje je bilo opožareno u više navrata. Cilj radova je podići borovu kulturu koja će tijekom svoje ophodnje stvarati povoljne ekološko-pedološke prilike i omogućiti povratak autohtone vegetacije.

Održivi programi

Planirano vrijeme provedbe akcije pošumljavanja je ožujak 2018., a predviđeno je da u projektu sudjeluje ukupno 40 volontera – učenika, te do 10 volonteraHGSS-a –  Stanica Split. Oni će provoditi i edukacije za učenike i zainteresirane roditelje vezano za boravak u brdskoplaninskim područjima te snalaženje u prirodi.

Sprječavanje nastanka požara i njihovo gašenje treba biti odgovornost svih društvenih struktura i pojedinaca. Razvojem programa volontiranja za ovo specifično područje volontiranja željeli smo izraditi metodološku podlogu za dugoročne, održive programe.

– Stoga se nadamo da će isti biti repliciran na drugim područjima, odnosno da će naša akcija pošumljavanja poslužiti kao primjer drugim školama s područja Splita i okolice, ali i cijele županije. Što se tiče broja volontera, možemo svakako reći da je odaziv učenika odličan te da nismo imali nikakvih poteškoća kod njihovog animiranja za angažman na projektu, čime smo jako zadovoljni – zaključuje Marasović.

Projekt je financiran s 1.013.548,32 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Tea Vujić