Aktualno, Nekategorizirano

Projektom E-Art upoznajte turističke bisere i tradicije Slavonije i Dalmatinske zagore

Doživite umjetnost i kulturu podravske Slavonije i Dalmatinske zagore virtualnim posjetima dvorcima, muzejima i etno kućama, sudjelujte u online kreativnim radionicama i upoznajte povijesne tradicije sjevera i juga Hrvatske sa svjetske liste zaštićene kulturne baštine UNESCO-a – navodi se na stranici projekta.

Udruga Lokalna akcijska grupa – LAG Karašica iz Petrijevaca provodi projekt „E-Art – Umjetnost i kultura online“ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a namijenjen je promociji turističkih znamenitosti zapadnog dijela Osječko-baranjske županije (šireg područja Valpovštine i Našičkog kraja) te promicanju tradicija Slavonije i Baranje kroz umjetničko-kreativne radionice.

Ukupna vrijednost projekta je 485.520,00 HRK uz odnos sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 412.692,00 HRK te 72.828,00 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Ugovor o sufinanciranju potpisan je 4. lipnja 2021., a projekt će trajati 12 mjeseci.

Partner na projektu je LAG Cetinska Krajina iz Sinja, a projektom će se područja ovih dvaju LAG-ova prezentirati putem online radionica i predavanja, s posebnim naglaskom na zaštićenu kulturnu baštinu, muzeje, dvorce i običaje.

Projekt „E-Art“, omogućava svima da iz udobnosti svoga doma, računalom ili pametnim telefonom, otputuju na do sad rjeđe posjećene destinacije u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Za sada virtualno, gosti će upoznati dvorce i muzeje u Valpovu, Našicama, Belišću, Donjem Miholjcu i Sinju, imati priliku „prošetati“ etno kućama na seoskim domaćinstvima, ali i doznati više o UNESCO-m zaštićenoj hrvatskoj nematerijalnoj baštini, viteškoj igri Sinjska alka i kraljicama Ljeljama iz Gorjana kod Đakova.

Uz virtualne turističke obilaske, svi zainteresirani moći će sudjelovati i u online radionicama na kojima će moći naučiti slavonske i dalmatinske plesove, vještine kako od papira, drveta i slame izraditi adventski vijenac, drvene igračke, licitarska, zlatovez, slikati koristeći omiljeni slavonski začin – mljevenu crvenu papriku, a zatim sve „zaliti“ frankovkom, crnim vinom tipičnim upravo za područje Slavonije.

Kako sudjelovati u programima projekta E-Art?
Ukoliko želite prijaviti sudjelovanje na nekoj od virtualnih-online aktivnosti i radionica, pošaljite prijavu na sudjelovanje na e-adresu: lagkarasica.eart@gmail.com. Nakon primitka poruke, kontaktirat ćemo vas i dati vam detaljne upute kako sudjelovati u programima – navodi se na stranici projekta.

Raspored aktivnosti i radionica

Facebook stranica projekta