Hrvatska, Nekategorizirano

Prosvjed protiv Bandićevih izmjena GUP-a početak je kampanje udruga protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget u srijedu su ispred zagrebačke Gradske skupštine, uoči početka sjednice Skupštine, održale prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo “Crveni karton za GUP”, kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom “crvenih kartona” uz glasno zviždanje i bubnjanje.

Ivčić: Štetne odredbe GUP-a pokušat će se još jednom provesti

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju “Zagrebačkog Manhattana”, povučen sa današnje sjednice Gradske skupštine.

“Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim ‘dizačima ruku’ i ‘žetončićima’ pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tome i štitit ćemo grad”, poručio je Ivčić.

Ocijenio je kako je Bandić povukao izmjene GUP-a s dnevnog reda današnje sjednice jer je na to bio prisiljen zbog odluke Ministarstva graditeljstva, koja potvrđuje sve što su udruge cijelo vrijeme tvrdile. “Ovakav GUP nije usklađen s Prostornim planom Zagreba i nije provedena javna rasprava”, istaknuo je.

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Nakon posjeta Bandića Dubaiu odustalo se od javne rasprave

Početkom godine bila je planirana javna rasprava o izmjenama GUP-a, međutim, nakon što je Bandić s nekoliko pročelnika posjetio Dubai i tamo potpisao Memorandum o razumijevanju s investitorom, od javne se rasprave odustalo.

Javna rasprava o GUP-u bila je prije dvije godine i u njoj nije bilo nikakvog spomena o megalomanskim projektima i otimanju javnog prostora, istaknuo je Ivčić.

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je da se u prijedlogu izmjena GUP može vidjeti da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu uopće poštivali odluke zborova građana u zadnjih godinu dana. “Nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada”, istaknula je.

Marčetić je poručila kako “sve dok nemamo u svojim rukama dokument koji razvija grad, priprema ga za klimatske promjene i donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje – dotle nemamo GUP”.

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget rekla je kako je ponosna na ljude koji su došli na prosvjed, na struku koja se oglasila, na sinergiju inicijativa i udruga koje su se konačno složile i zajedno će se dalje boriti za “nepokoreni Zagreb”.

 

(Hina)