Aktualno, Nekategorizirano

Prvi nacionalni Topoteka dan

Prvi nacionalni Topoteka dan održava se 8. listopada 2021. u Čakovcu, u okviru manifestacije Dani europske baštine. Organizatori događanja su ICARUS Hrvatska i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

Domaćin susreta je Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec i topotekari iz Topoteka Međimurja i Preloga.

Program je usmjeren na razmjenu iskustva i povezivanje Topotekara, upoznavanje s novostima u radu Topoteka platforme te predstavljanje hrvatskih Topoteka zbirki javnosti.

Prijava

Topoteka je nastala u okviru programa Kreativne Europe kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije kulturne baštine. Interakcijom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo, međunarodni konzorcij ICARUS potiče zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva putem digitane platforme Topoteka koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje. (Izvor: ICARUS Hrvatska)